Bepörgött az albérletpiac: ezeken a vidéki helyeken senki nem akar most vásárolni

HelloVidék   
  Megosztom
Bepörgött az albérletpiac: ezeken a vidéki helyeken senki nem akar most vásárolni

Továbbra is visszafogottság jellemzi az eladó lakások piacát. A kereslet már tavaly jelentősen csökkent, azóta pedig lényegében stagnál - derül ki az ingatlan.com júliusi kereslet-kínálati összesítőjéből. Az albérletpiac azonban élénknek mondható.

  • Két hét alatt több mint 10 százalékkal nőtt a kiadó lakások kínálata az országos piacon. Ez is arra utal, hogy élénk az albérletpiac.
  • Az eladó használt lakások piacára azonban a visszafogottság jellemző. A kereslet már a múlt évben jelentősen csökkent, azóta pedig kisebb ingadozásokkal stagnál. Elsősorban a községekben lévő ingatlanok iránti érdeklődés csökkent.
  • A kistelepüléseken tapasztalható keresletcsökkenés a falusi csokos támogatások jövő évi bővítésének is betudható, mert ez kivárásra ösztönzi a vevőket.

Csökkent a kistelepülési kereslet

Július végén összesen 195 ezer hirdetésben kínáltak eladásra ingatlanokat, szemben az egy évvel korábbi 149 ezerrel. A használt lakóingatlanok kínálata 29 ezer új hirdetéssel bővült júliusban, ami 17 százalékkal kisebb érték mint egy évvel ezelőtt. A kereslet továbbra is visszafogottnak mondható. Az előző hónapban 228 ezer érdeklődés érkezett az eladó használt lakásokra és házakra, ami 5 százalékkal kevesebb mint tavaly júliusban. A különböző településtípusokat nézve jelentősek az eltérések.

A kereslet már a múlt évben jelentősen mérséklődött, azóta stagnálás a jellemző a fővárosra, a vármegyeszékhelyekre és a kisebb városokra. Ugyanakkor minél kisebb egy település, annál nagyobb a keresletcsökkenés. Budapesten csak 3 százalékkal csökkent az érdeklődések száma éves összevetésben, a községekben viszont 17 százalékos volt a kereslet visszaesése

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: “A kisebb településeken megfigyelhető keresletcsökkenés érthető, hiszen jövőre a falusi csokos támogatások jelentősen bővülnek. Emiatt a kistelepüléseken vásárlók többsége inkább kivár.” Az ingatlan.com szakértője szerint az elhalasztott kereslet 2024-ben viszont komolyabb élénkülést hozhat a községek lakáspiacára.

Jó erőben az albérletpiac

Hozzátette azonban, hogy az albérletpiacon nagy a pörgés. Július második felében, két hét alatt több mint 10 százalékkal nőtt a kiadó lakások kínálata, így közel 13 ezer bérelhető lakóingatlan van a piacon.

A növekedés érthető, hiszen a felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után kap lendületet ez a piac

- közölte Balogh László. Az albérletpiaci élénkülést mutatja az is, hogy júliusban a tavalyinál 3 százalékkal több kiadó lakáshirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

helllovidek

ingatlanpiac

kistelepülések

albérletek

adás-vétel

balogh lászló