Szinte bárkinek bejöhet a nyugdíjtrükk? Mutatjuk, hogy csináld

Pénzcentrum   
  Megosztom
Szinte bárkinek bejöhet a nyugdíjtrükk? Mutatjuk, hogy csináld

A nyugdíjrendszer körüli bizonytalanság és magyarok egyre tudatosabb hozzáállása miatt soha nem látott népszerűségnek örvendenek az utóbbi években az államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítások. Ahogy a Pénzcentrum írja, az ilyen öngondoskodási formák iránti rendkívüli érdeklődés a kedvező kondíciók mellett az utánuk igényelhető adóvisszatérítésnek is köszönhető. A nyugdíjbiztosítások esetében viszont van ezen felül egy érdekes kiskapu is, amivel még többen juthatnak ingyen százezrekhez. Mutatjuk, ki élhet a lehetőséggel.

Ahogy a portál írja, az MNB legfrissebb (2022-es) statisztikái szerint 440 338 aktív szerződéssel bíró nyugdíjbiztosítások esetében az állami támogatás mértéke a befizetéseinkhez kötött. Már igen alacsony összeggel is belevághatunk, de nyilván így csekélyebb összegű adójóváírással is számolhatunk. A pontos kondíciók a következők:

  • Típusa: nyugdíjcélú életbiztosítás:
  • Minimális rendszeres befizetés: 10-15 ezer forint/hónap
  • Költsége 1-4,45 százalék (20 éves TKM-el számolva)
  • Adó-visszatérítés mértéke: maximum 130 000 forint/év
  • SZJA és szocho: a futamidő lejártát megvárva adómentes

Az évi 130 ezer forintban maximalizált adó-visszatérítéshez havi 54 166 forintot kell befizetnünk a kasszába. és hogy írtuk, a visszautalt összeget elviekben a személyi jövedelemadó után igényelhetjük vissza az adóbevallásunk elkészítésekor. A nyugdíjbiztosítás esetében viszont, szemben a többi hasonló megtakarítási lehetőséggel egy kiskapu is létezik, aminek segítségével akkor is élhetünk a komoly kamatkedvezménnyel, ha az adott évben egyáltalán nem fizettünk személyi jövedelemadót.

Ez a konstrukció alapvető jellegéből fakad, konkrétabban, hogy biztosítási terméknek minősül. A biztosítások esetében pedig a szerződő és biztosított személye eltérhet, ami azt jelenti, hogy azt más is megkötheti ránk.

Tehát a biztosított lehet éppen álláskereső, gyesen lévő anyuka, vagy vállalkozó, ha sikerül egy olyan rokonnal megköttetnie magára a biztosítás, aki fizetett SZJA-t, akkor az utóbbi jövedelemadójából visszautalják a befizetések 20 százalékát a kedvezményezett számlájára.

Hogy néz ki, és mit kell tudni a másik két népszerű nyugdíj-megtakarítási formáról? Ide kattintva a Pénzcentrum teljes cikkéből kiderül.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

nyugdíj