Felgyorsítja a magyarországi építkezéseket ez az új beruházás? Mutatjuk a részleteket

HelloVidék   
  Megosztom
Felgyorsítja a magyarországi építkezéseket ez az új beruházás? Mutatjuk a részleteket

Felgyorsítja a magyarországi építkezéseket a Mapei új beruházása, melynek keretében egy fedővakolat gyártó gépsor és egy 12 ezer négyzetméteres új raktár létesül. A nyolcmilliárd forintból, 2025-re megvalósuló beruházás Magyarország mellett a régiót is képes ellátni a hőszigetelő rendszerekhez kapcsolódó magas minőségű vakolatokkal.

Az inflációs környezet, a növekvő üzemanyagköltségek az építőipari termékek gyártásában jelentős átalakulást hozott: sokkal inkább megéri helyben termelni, mint akár több száz kilométerről beszerezni a szükséges anyagokat. A cég gyárai Magyarországtól 800-1000 kilométerre Olaszországban és Lengyelországban vannak, így ebben a régióban gazdaságossá vált egy új gyártósor építése, ahonnan a szomszédos országokat is ki lehet szolgálni.

A KSH adatai szerint az év első felében 7 százalékkal csökkent a hazai építőipari termelés az előző év előző időszakához képest. A gyártó fedővakolat rendszerei iránt azonban így is egyre növekszik a kereslet, ezért is döntöttek a nyolcmilliárd forintos beruházás megvalósítása mellet.

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a fedővakolatok tartóssága kiemelten fontos, mert ellenállóbbá teszik a hőszigetelő rendszereket. A nem túl magas minőségű panelprogramok kapcsán látható, hogy milyen problémát okoz, ha néhány év múlva elválik a ragasztó a felülettől, vagy fakul illetve repedezni kezd a színvakolat. Egy jól megválasztott vakolat hosszú évtizedekig karbantartás nélkül védi a hőszigetelést. Erre kínál alternatívát a cég fedővakolat rendszere.

A fejlesztést a jelenlegi gyártó- és raktárkapacitás kinövése indokolta. A létesítendő gépsor zárt rendszerű és a termékek csomagolásáig teljesen automata, mely megfelel a legszigorúbb környezetvédelmi és egészségvédelmi előírásoknak.

A vállalat 2017-ben hajtott végre hasonló nagyságrendű fejlesztéseket, gyártó és raktárkapacitásának bővítésével. Majd 2020 év végére a termelés meghaladta a 100 000 tonnát, és a 15 000 m2-es raktárterület is elérte maximum kapacitását.

A fejlesztés további indoka, hogy a tervezett új gyárban készülő termékeket jelenleg Olaszországból és Lengyelországból importálja a vakolat termékeket, és így kerülnek tovább a hazai fogyasztókhoz. Amennyiben ezen építőanyagok gyártása Magyarországon történik, jelentősen csökken az ellátási útvonal. A beruházást a 81/2022. (III. 4.) Kormányrendelet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánította.

A kiemelt beruházásnak köszönhetően gyorsabb és egyszerűbb a sóskúti üzemünk bővítésével járó ügyintézés, ami jelentős mértékben megkönnyíti azoknak a hatósági eljárásoknak a menetét, ami a beruházás időben történő megvalósítását lehetővé teheti. Ez hatalmas könnyebbséget jelent

– mondta Markovich Béla, a vállalat ügyvezetője. Hozzátette, a vállalat további tervei között szerepel a vakolatgyár megépítése mellett egy képzési központ létesítése Budaörsön.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

építkezés

építkezések

beruházás

fejlesztés

vakolat

gyártó gépsor

raktár