99 helyen rengett a föld Békésben: az MVM tagadja, hogy köze lenne a dologhoz

HelloVidék   
  Megosztom
99 helyen rengett a föld Békésben: az MVM tagadja, hogy köze lenne a dologhoz

A Szarvas-Kondoros-Mezőberény-Gyomaendrőd települések által bezárt négyszögben a közelmúltban egy hét alatt nagyon nagy számú, összesen 99 földrengés pattant ki. A Corvinus projektben résztvevő vállalatok, az MVM CEEnergy Zrt. és a Horizon General LLC. kijelentik, hogy semmiféle összefüggés nincs a Corvinus projekt kivitelezése és az elmúlt hetekben regisztrált magyarországi földrengések között, írta csütörtöki közleményében az MVM.

A földrendéseket követően Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanára egy cikkben azt írta, hogy Békés vármegyében több olyan dolog is zajlik, ami emberi tevékenység által indukált földrengéshez vezethet, a kérdés komoly vizsgálatot és intézkedéseket igényel, és köztük van a Corvinus projekt is, amellyel a hazai szénhidrogén-kitermelést akarják fokozni, írja a 24.hu.

A földrengés által érintett terület és a Nyékpuszta mező egymástól teljesen eltérő geológiai képződményekben helyezkedik el. A földrengés epicentruma aljzati képződményben, míg a Nyékpuszta mező Miocén korú üledékes kőzetben található. A Corvinus projekt és a földrengések közötti összefüggés a fúrás helyszínétől való távolság és a fúrások mélysége alapján is teljességgel kizárt.

Hozzáteszik azt is, hogy a regisztrált földrengések mélysége legalább 10 kilométerre becsülhető. Ezzel szemben a Corvinus projektben végzett tevékenység jóval sekélyebben, 4 kilométeres mélységben zajlik. Az MVM emiatt kizárja az érintettséget, amit állításuk szerint a folyamatos méréseik is alátámasztanak.

Megjegyezték, hogy „a Corvinus projekt hiánytalanul eleget tesz a környezeti terhelést figyelő monitoring rendszer üzemeltetésére vonatkozó kötelezettségének is, nagy érzékenységű és felbontóképességű szeizmikus mérőrendszert alkalmaz”, és egyszer sem regisztráltak földmozgást.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

helllovidek

mvm

földrengés

békés megye

corvinus projekt