Elfogyott a magyarok pénze, de ennél is jöhet rosszabb? Ezért nem építkeznek itthon

MTI   
  Megosztom
Elfogyott a magyarok pénze, de ennél is jöhet rosszabb? Ezért nem építkeznek itthon

Az épületépítéssel foglalkozó vállalkozások jelentős része a rendelések mennyiségének további csökkenésével számol mind a közbeszerzési, mind a magánmegrendelői piacon az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) felmérésének eredményei szerint.


 

A szövetség csütörtöki, MTI-nek küldött elemzése szerint a nettó árbevétel tavaly a válaszadók kétharmadánál emelkedett, de az idén csak a cégek fele számol ezzel.

A felmérés szerint az idei évre növekedést elsősorban a magánmegrendelésben megvalósuló ipari épületek és raktárak, valamint komplex ipari létesítményeket kivitelező cégek prognosztizáltak. Az árbevétel-arányos jövedelmezőség terén is elsősorban ezek a cégek járnak elöl, náluk 10 százalék feletti ez az érték, míg a zömében lakóépületek kivitelezésével foglalkozó vállalkozásoknál csak 0-3 százalék. A válaszadók háromnegyede szerint árbevétel-arányos jövedelmezőségük 2023-ban nem tud javulni. A lakossági megrendeléseknél kivárás jellemző, mert a lakosság megtakarításai nem elegendők sem új építésére, sem a felújításra, hitelt pedig nem vesznek fel a magas kamatok miatt - jegyezték meg a közleményben.

A gazdasági szabályozás kiszámíthatatlansága, a szűkülő piacon felerősödött verseny ugyanúgy akadályozza a vállalkozások mindennapjait, mint a magas adminisztrációs terhek - ezekről nagyjából a válaszadók harmada vélekedett így. Az adminisztrációs teher a cégek szerint az elmúlt időszakban nemigen csökkent. A felmérés alapján az építőanyagok, építési termékek hiánya nem okozott gondot az elmúlt fél évben, a cégek ilyen problémát nem tapasztaltak.

A költségek emelkedését nem, vagy csak részben tudták érvényesíteni a kivitelezők, ami a jövedelmezőséget jelentősen rontja. A megrendelők és a kivitelezők közötti elszámolások, az áremelkedések közös viseléséről történő egyezkedés komoly feszültségeket generál a piacon - írta az ÉVOSZ.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

évosz

épületépítés

vállalkozások

építkezések

szakemberhiány

infláció