Komoly bajban a magyarok: ennyivel nőttek a megélhetési költségek

HelloVidék   
  Megosztom
Komoly bajban a magyarok: ennyivel nőttek a megélhetési költségek

Némileg pesszimistábbá vált a magyar társadalom az elmúlt negyedévben. Egy friss felmérés szerint az átlagos megélhetéshez képest 50 ezer, a gondtalan megélhetéshez pedig 100 ezer forinttal van többre szükségünk már júniushoz képest.

Minden negyedévben megkérdezik, hogy a magyaroknak mekkora összegre van szükségük a szűkös, az átlagos és a gondtalan megélhetéshez – mondta az InfoRádiónak Marek Bertram, az Egyensúly Intézet elemzője, aki szerint:

  • A szűkös megélhetéshez havi nettó 250 ezer,
  • az átlagos megélhetéshez 400 ezer,
  • a gondtalan megélhetéshez pedig 600 ezer forint szükséges a magyaroknak.

A júniusi adatfelvételhez képest 6 százalékkal nőtt azok aránya, akik bevételcsökkenéssel számolnak a következő három hónapban. Ez a háztartások 21 százalékát teszi ki

– mondta.

Arra is rákérdeztek, meg tudnának-e birkózni az emberek egy 100 ezer forintos, azonnali kiadással – például egy elromlott mosógép cseréjével –, és a társadalom 28 százaléka nem tudna. 41 százaléknak problémát jelentene egy ekkora kiadás, de még meg tudná oldani saját erőből. Csupán a lakosság 27 százaléka tudná gond nélkül kifizetni a kérdésben megjelölt összeget.

A társadalom nem aggódik a várható rezsiköltségek miatt, csupán a társadalom negyede tart tőle, hogy nem tudja melegen tartani otthonát. Ez a novemberi adatfelvételünkhoz képest optimistább álláspont

- tette hozzá az Egyensúly Intézet elemzője.

Marek Bertram elmondta még, hogy a szeptemberi adatfelvétel eredményei alapján jelenleg a magyarok 4 százalékának nincs jövedelme, miközben 46 százalékot tesznek ki, akik nettó 250 ezer forint alatti jövedelemből gazdálkodhatnak havonta.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

megélhetés

kutatás

szegénység