Brutális árat kérnek a magyarok kedvenc zöldségéért: mi történik a hazai piacon?

Agrárszektor   
  Megosztom
Brutális árat kérnek a magyarok kedvenc zöldségéért: mi történik a hazai piacon?

Erős kilengések voltak tapasztalhatóak a magyarok egyik legkedveltebb zöldsége, a sárgarépa árában az elmúlt időszakban. A nagybani és a fogyasztói piacokon mért árak között heti szinten 13,3-16,6 százalékos eltérések is lehetnek, ám a FruitVeB zöldségtermesztésért felelős alelnöke szerint ez csak a fogyasztói oldalon jelentkezik, a termelői árak Európa-szerte egységesen alacsonyak. Ennek oka pedig a rendkívül meleg szeptemberben keresendő, hiszen a tavasszal elültetett és öntözött állományok jóformán egyszerre értek be, amivel egy kínálati piac jött létre ennél a zöldségnél - írja az Agrárszektor.

A sárgarépa - a vöröshagyma és a paradicsom mellett - Magyarország és Európa legkedveltebb zöldségei közé tartozik, amelyek termesztése folyamatosan emelkedő tendenciát mutat. Bár hazánkban a zöldség termőterülete 10-15%-kal is csökkent, ezt kompenzálta a termelés színvonalának emelkedése. A magyar termesztők évente körülbelül 50-80 ezer tonna sárgarépát termesztenek, ám ez nem fedezi teljes mértékben a hazai fogyasztást, megközelítőleg 10 hónapra elegendő - közölte korábban az Agrárszektorral Varga István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnöke.

A sárgarépa ára nyáron egészen döbbenetes megugrást produkált: júniustól júliusig mintegy 89%-kal drágult meg. Míg a nyár elején még csak 387 forintot kellett kifizetni kilójáért, júliusban már 730 forintot kértek el érte. Varga István akkor azt mondta, hogy a sárgarépa azért drágult meg ennyire, mert egész Európában hiány volt belőle. A FruitVeB zöldségtermesztésért felelős alelnöke ugyanakkor arra is rámutatott, hogy ha majd ősszel beérnek a későbbi vetések, a sárgarépa ára akkor is csak 15-25%-kal csökkenhet.

Az elmúlt hetekben azonban rendkívül hektikusan alakult a sárgarépa ára a magyar boltokban, piacokon. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) adatai alapján a közkedvelt zöldség kilójának ára a Budapesti Nagybani Piacon a 41. héten (október 9-15. között) 325 forint volt, míg egy héttel korábban, október 2-8. között még 375 forintba került, vagyis egy hét alatt 13,3%-kal esett vissza. Ez az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva ugyanakkor még mindig 30% és 50%-kal magasabb árakat jelent.

A teljes cikket az Agrárszektor oldalán olvashatjátok.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

sárgarépa

sárgarépa ára

termelők

zöldség

termés

piac

agrarszektor

hellovidek