Egészségbomba az ősz kedvelt zöldsége: vigyázz, nehogy összetéveszd az ehetetlen terméssel!

HelloVidék   
  Megosztom
Egészségbomba az ősz kedvelt zöldsége: vigyázz, nehogy összetéveszd az ehetetlen terméssel!

A hazai fogyasztók körében egyre nagyobb népszerűségnek örvendő őszi-téli csemege nemcsak finom, hanem igazi vitaminbomba is, sőt gazdag karontinoid tartalmának köszönhetően a kozmetikaipar is széles körben alkalmazza a bőr öregedésének megállítására. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB körképe szerint az egyik legelterjedtebb hazai fajta a nagydobosi, amellyel már konyhakész állapotban, tisztítva, darabolva is találkozhatnak a vásárlók. A sütőtök ugyanakkor nem összekeverendő a lámpáskészítésre is használt dísztökökkel, ez utóbbiak ugyanis nem alkalmasak a fogyasztásra!

A hidegebb idő beköszöntével sem kell lemondani a vitaminokban gazdag, friss magyar zöldségekről és gyümölcsökről. A magyarok egyik nagy kedvencének a szezonja épp az őszi-téli időszakra esik. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB körképe szerint a hazai sütőtökfogyasztás évek óta folyamatosan emelkedik, a gazdag választéknak köszönhetően mindenki megtalálhatja a számára legkedvesebb, legízletesebb tökfélét.

Csongrád-Csanád vármegyében 223 hektáron, Bács-Kiskun vármegyében pedig csaknem 192 hektáron foglalkoznak sütőtökkel a gazdálkodók. A hazai termelés éves szinten 35-40 ezer tonna között mozog, ami fedezi a belső fogyasztást. Így az import mennyisége elenyésző, az elmúlt években ezer tonna alatt volt a külföldről beérkezett sütőtök mennyisége.

Az idei évre összességében nem panaszkodhatnak a termelők, az időjárás kedvezett a sütőtöknek. Elegendő csapadék esett és optimális volt a napsütéses órák száma is, a nyári, jégesővel kísért viharok ugyanakkor néhány helyen komoly károkat okoztak.

Ebbe a fajba tartozik például a Nagydobosi, a Muscade de Provance (muskotályos sütőtök), illetve az óriástökök egyik változata, a hokkaidó tök is, amely egyre több bolt, zöldségárus kínálatát színesíti. Szintén népszerűek az úgynevezett pézsmatökök, ide tartozik többek között a hosszúkás formájú, narancssárga színű kanadai sütőtök. Bár ennek húsa édesebb, ám a Nagydobosi sütőtökkel ellentétben rövidebb ideig eltartható.

Hazánk legelterjedtebb sütőtökfajtája a már említett Nagydobosi sütőtök, amely a helyi termelők munkájának eredményeként jött létre és mára sajátos helyi márkanévként, illetve az ott élők „jelképeként", jelenik meg. Nem csupán a gazdasági jelentősége számottevő, ezen túl a település lakóinak helyi kötődését, identitástudatát is befolyásolja. A nagydobosi fajta termelése nagy körültekintést igényel, kezdve a palántaneveléstől, a megfelelő nitrogén ellátás biztosításán, a növényvédőszer-mentes gondozáson, a betakarítás idejének meghatározásán és a megvalósítási módján át, egészen a családok asztalára kerülő termék leválogatásáig.

Mivel a nagydobosi fajta folyamatosan köt, nem minden sütőtök érik be a betakarításig. Amikor azt halljuk, valakitől, hogy rossz ízű tököt kóstolt, szinte biztosak lehetünk benne, hogy egy nem megfelelő termeléstechnológiával nevelt termésből sütött-főzött. Sajnos nem létezik olyan biztos technika, amivel a piacon és a boltok polcain elérhető sütőtökről meg tudnánk határozni, hogy az elvárt ízvilággal rendelkezik-e. Erre a problémára reagálva a nemesítők kialakították a Téli Parázs fajtát, amely a Szellemi Termékek Nemzeti Hivatalának márkavédelmét is élvezi.

Az új fajta megtartotta a régi nagydobosi ízvilágát, külső szürke és narancssárga belső színét. Új tulajdonságai a nagy egyedsúly (10-18 kg), gömbölyded alak, viszonylag bordázatlan felszín, egyenletes, 3-5 cm-es húsvastagság és borostyán színű mag. A márkavédelem biztosítja, hogy csak azok használhassák a Téli Parázs márkanevet, akik betartják a fajtahasználati, termelési és leválogatási előírásokat, ezzel garantálva annak kiemelkedő ízvilágát.

A sütőtökös ételek készítésétől sokakat elriaszt a tök jelentős mérete, ami egyrészt megnehezíti a konyhai előkészítését, másrészt nem biztos, hogy a vásárló egyszerre szeretne megvenni, hazavinni és tárolni egy akár 10-18 kg-os tököt.

A sütőtök ugyanakkor nem összekeverendő a lámpások készítéséhez használt tökökkel, az úgynevezett Halloween-tökkel. Bár sokan úgy gondolják, hogy sütőtököt használnak díszítésre, ez azonban egy tévhit. A sütőtök íze édes, textúrája kellemes, ugyanakkor amit a zöldségesek, áruházak általában (de nem minden esetben!) Halloween-tök néven árulnak, az biológiailag a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokona. Utóbbiakat étkezési célra még zsengén szedik le, de termésük éretten – ahogy a Halloween-tököt is leszedik – már kemény és ehetetlen.

Miközben a nagy, narancssárga tököt Amerikában étkezésre is termesztik, hazánkban egy díszfajtája terjedt el, ezért a boltokban, piacokon kapható Halloween-tök étkezésre nem alkalmas. Igaz ez a kisebb dísztökökre is. Az egyre népszerűbb, leginkább csak díszítésre használható, virágboltban kapható dísztökök étkezésre alkalmatlanok. Ezek a fajták sok keserű anyagot (Cucurbitacin) tartalmaznak, nagy mennyiségben elfogyasztva pedig mérgezőek lehetnek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

sütőtök

termesztés

nak

fruitveb

vitaminbomba