Hamarosan elkészül ez a fontos út Észak-Magyarországon: rengeteg autós életét könnyíti meg

HelloVidék   
  Megosztom
Hamarosan elkészül ez a fontos út Észak-Magyarországon: rengeteg autós életét könnyíti meg

Miskolc és Sajószentpéter között már 15 éve négysávossá bővítették a 26-os főutat, amelynek hatalmas forgalma Sajószentpéter belterületén halad keresztül. A 26-os út Sajószentpéternél közel 20 ezer egységjármű forgalommal terhelt, aminek nagyrésze ráadásul teherszállító. Nem csoda, hogy állandósultak itt a torlódások, így környezetvédelmi és balesetmegelőzési szempontból is fontos volt a város tehermentesítése egy elkerülő út megépítésével, írja a magyarepitok.hu.

A Miskolctól kb. 15 km-re északra, Sajószentpéter, Berente és Múcsony térségében épülő utat a HE-DO Zrt. és a Soltút Kft. kivitelezi. Ennek során a 26-os úttal és a Sajó folyóval párhuzamosan 10 kilométer, új nyomvonalon vezetett elkerülő utat építettek fel.

Műszakilag már idén elkészül

2023 október végére a projekt műszakilag elkészült, a műszaki átadás-átvételi eljárás pedig a napokban kezdődik. Novemberben zajlanak majd a hiba- és hiánypótlási feladatok, így a műszaki átadás várhatóan december első napjaiban záródik. 32 hónap állt a kivitelező rendelkezésére, így jóval a határidő előtt,

Következő lépés az elkerülő műszaki átadás-átvételi eljárás lezárását követően az építtető által kezdeményezésre kerülő forgalomba helyezés a projekten, amely számos műszaki különlegesség segítségével épülhetett:

  • Az egyik híd kivitelezése során az ideiglenes szerelőtéren megépített acél „I” szelvényű hossz- és kereszttartókból és helyszíni vasbeton pályalemezből álló öszvér felszerkezetet a végleges helyre „betolásos” technológiával illesztették (Soltút Kft.).
  • Nagy tömegű földmunka kivitelezésére volt szükség a Sajó nagyvízi medrében (árterében), ahol kötőanyagos talajstabilizációs technológiára és célkitermelőből származó töltésanyagra is szükség volt (HE-DO Építő Zrt.).
  • Sajó folyó mederkorrekciója is szükségesnek bizonyult nagyjából 1 kilométer hosszon, Natura 2000-es, két nemzeti park fennhatósága alatt lévő területen. (Különösen a Sajón gyakori, nagymértékű és rövid időtartamú árvizek miatt, ahol akár 48 órán belül 2 méteres vízszintemelkedés is előfordulhat.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

miskolc

sajószentpéter

útépítés

elkerülő

26-os út