Pánikol az Agrármisztérium? Komoly baj lehet a magyar földeken

HelloVidék   
  Megosztom
Pánikol az Agrármisztérium? Komoly baj lehet a magyar földeken

A szántóföldi növénytermesztésben fontos a termelési szerkezet differenciálása, speciálisabb piacképes fajták termesztése, tudatosabban szükséges gazdálkodni az inputanyagokkal, továbbá kedvezőtlenebb adottságú területeken érdemes nyitni a kevéssé energiaintenzív termesztési technológiák alkalmazása felé, megfelelve az ökológiai szempontoknak - mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett kaposvári gazdafórumon szerdán.

Feldman Zsolt előadásában ismertette, hogy Magyarország Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervét 2022. november 7-én fogadta el az Európai Unió. 2023. április végétől június elejéig zajlott az első, új KAP Stratégiai Terv alapján kiírt támogatások igénylése. A jogszabályalkotás és a támogatásigénylés tapasztalatai alapján – ahogyan minden uniós tagállamban - szükségessé vált a KAP Stratégiai Tervünk módosítása, amelynek elfogadása december végéig, január elejéig várható.

Feldman Zsolt új KAP első évének tanulságaként említette, hogy megszokásból nem lehet már megfelelni, nemcsak a támogatásoknak, hanem a változó természeti és piaci környezetnek sem. Például a szántóföldi növénytermesztésben érdemes a vetésforgót sokkal jobban diverzifikálni, ezzel támogatva a termés és a betakarítás biztonságát, illetve mérsékelni a kedvezőtlen időjárási tényezők okozta jövedelmezőségi kockázatokat. A széles körben termesztett öt fő kultúrnövény, azaz a búza, kukorica, árpa, napraforgó, repce körén kívül sok gazdálkodó kezd el foglalkozni alternatív szántóföldi kultúrák termesztésének lehetőségével, legyen az szója, cirok, köles, olajlen, a különböző pillangós virágúak (vörös here, lucerna), mák, rozs, tritikálé vagy éppen szántóföldi zöldségtermesztés. Perspektivikus a méhlegelőkre, vadföldekre, zöldtrágyanövényekre, köztes növényekre irányuló vetőmagtermesztés is sokak számára.

Kitért arra is, hogy az Agrárminisztérium a közelmúltban tette közzé a 2024. évi vidékfejlesztési pályázati menetrendet. A tájékoztatás szerint a jövőre meghirdetésre kerülő pályázatok lehetőséget biztosítanak majd a kis-, közepes- és nagygazdaságok számára egyaránt, hogy az elmúlt két év gazdasági-piaci változásaira reagálva, a termelésüket hatékonyabbá tegyék vagy akár a több lábon állás irányába nyithassanak. Mindezek mellett megkezdődött a 2025. január 1-jével induló agrár-környezetgazdálkodási támogatási program szakmai előkészítése az időben történő meghirdethetőség érdekében.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

agrárminisztérium

mezőgazdaság

programok

agrárium

hellovidek