Sokkoló számok: kiderült, mennyiből élnek meg a magyarok

Pénzcentrum   
  Megosztom
Sokkoló számok: kiderült, mennyiből élnek meg a magyarok

Míg a legszegényebbek átlagos bruttó jövedelme 103 833 forint volt tavaly, addig a leggazdagabbaké elérte az 502 250 forintot. A magyar lakosság közel egyharmadának egy váratlan kiadás továbbra is komoly gondot okozhat.

Amíg a társadalom leggazdagabb ötödének tagjai fejenként havi nettó 358 ezer forintból él, addig a legszegényebb esetében ugyanez az összeg mindössze 77 ezer forintot jelent. Azaz a leggazdagabbak a legszegényebbek bérének alig kevesebb, mint az 5-szörösét keresik – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból - írja a Pénzcentrum.

A portál beszámolója szerint a legalsó jövedelmi ötödben az egy főre jutó éves átlagos bruttó jövedelem 1,246 millió forint volt tavaly, az országos átlag 40,4 százaléka. Ehhez képest a legfelső ötöd bruttó 6,027 millió forintot keresett, ami az országos átlag kétszeresét jelentette. Vagyis a KSH adatai szerint a két szélső ötöd egy főre jutó bruttó jövedelme közti különbség a 4,8 szeresére nőtt, ami 0,5-tel több az egy évvel korábbinál.

A statisztikai hivatal kimutatása szerint a legalsó és a legfelső jövedelmi ötödben számottevően eltér a jövedelemszerkezet: a legszegényebb háztartások körében a munkajövedelem részaránya 69,8, a társadalmi jövedelmeké pedig 28,2 százalékot tett ki, miközben a leggazdagabb háztartások esetében 79,7 százalékot képviselt a munkajövedelem, és 16,9 százalékot a társadalmi jövedelem.

A legszegényebbek a nagyon szűkös megélhetésükhöz minimum 76 ezer forintot tartanak szükségesnek, az átlagoshoz 136 ezret, míg szerintük a nagyon jó életszínvonal eléréséhez 251 ezer forintra lenne szükségük. A valóságban ugyanakkor a tényleges nettó jövedelmük 77 ezer forintot jelent.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

szegénység

megélhetés

jövedelem