Úgy dobták ki őket, mint a kutyákat: 16 magyart rúgtak ki a vidéki gyárból, fillipinókat vettek fel helyettük

24.hu   
  Megosztom
Úgy dobták ki őket, mint a kutyákat: 16 magyart rúgtak ki a vidéki gyárból, fillipinókat vettek fel helyettük

"Úgy dobtak ki, mint egy kutyát. Nem mondták meg, hogy miért nem kellek, és még felmondási időt sem adtak” – mesélte a 24.hu-nak a gyöngyösi B. Braun Medical Kft. egyszer használatos orvosi eszközöket előállító gyárának takarítója. Most azt állítják, vendégmunkásokat foglalkoztatnak majd helyettük.

A német B. Braun gyöngyösi gyárában egy megbízási szerződéssel alkalmazott külsős cég hajmeresztő körülmények között bocsátotta el közel húsz dolgozóját. E munkavállalók az üzembe érkező Fülöp-szigeteki vendégmunkásokat tanították be, s miközben nekik menniük kellett, a külföldiek tovább dolgoznak az üzemben - írta a 24.hu.

Reggel, ahogy a gyárba értek, köpenyt húztak a dolgozók. Azt mondják, akkor közölték velük, hogy a munkát többé már nem vehetik fel. Vagyis az utolsó, a januárban érkező fizetésük sem lehet teljes havi bér. Egyszerre 16 takarítót küldtek el Gyöngyösről. Mindt kiderült, múlt héten egy közel 20 fős filippínó vendégmunkás csapatot tanítottak be, és állításuk szerint ők maradtak a cégnél, a magyar dolgozókat pedig elbocsátották.

A német gyökerű cég üzemében egy külsős beszállítócég, a Secure Event Kft. látja el az örző-védő és takarító feladatokat, ennek a vállalatnak az alkalmazásában álltak azok a munkavállalók, akiket gyakorlatilag egyszerre leépítettek.

A 24.hu forrása konkrétan 20 filippinó vendégmunkásról tud, aki az ő helyükre érkezett dolgozni. Elmondta: a B.Braun alkalmazásában a soroknál már rengeteg vendégmunkás van, de hogy pontosan mennyi, azt nem tudta megmondani.

Máshol sem problémamentes a vendégmunkások foglalkoztatása

Alig néhány hete a Continental makói gyárából bocsátottak el dolgozókat. Közülük többen azt nyilatkozták az RTL Híradónknak, hogy a vendégmunkások érkezése miatt. Ezt a cég vezetői cáfolták. Gulyás Gergely pedig vizsgálatot ígért, és azt mondta, akár törvényi szigorítás jöhet.

Ha konkrétan azt látjuk, hogy felvesznek külföldieket és aztán elbocsájtják a magyarokat, ezt egy vizsgálat derítse ki először is, tehát én innen nem tudok ítéletet mondani a Continentallal kapcsolatosan, de ha ez kiderül, akkor meg kell vizsgálni, hogy milyen eszközeink vannak akár felügyeleti bírság kiszabására, akár más szankciókra

– mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter november végén.

Egyelőre 8-10 ezer filippínó dolgozik Magyarországon – ezt a Fülöp-szigeteki munkaerő-közvetítők szövetségének alelnöke nyilatkozta a HR Portálnak. Azt mondta, jövőre akár a többszörösére ugorhat a számuk.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

vendédmunkás

gyöngyös

munkaerő

munkaerő toborzás