Már csak ez hiányzott: radioaktív hulladékok tömege érkezhet erre a településre

HelloVidék   
  Megosztom
Már csak ez hiányzott: radioaktív hulladékok tömege érkezhet erre a településre

Rengeteg radioaktív hulladékot visznek hamarosan a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóba. A bátaapáti telepen a jövőben közel háromszoros helykihasználtsággal tudják majd elhelyezni a csomagokat.

2023-ban összesen 33 intézményből érkezett radioaktív hulladék, a szállítást 31 esetben a telephely személyzete végezte. Az intézmény az előző évekhez hasonlóan, összesen körülbelül 6,3 köbméter radioaktív hulladékot és mintegy 180 sugárforrást fogadott - írja a VG.

Az úgynevezett biztonságnövelő program lefolytatásához helyet kell felszabadítani az átmeneti tárolórészen (ott jelenleg 10 807 kiégett fűtőelemet tárolnak), ami az ott elhelyezett csomagok bátaapáti telephelyre történő átszállításával oldható meg.

Már tart az érintett hulladékcsomagok előkészítése, előminősítése, válogatása és préselése. A hatósági jóváhagyás, majd a mintavételek és értékelésük után elkezdődhet az átszállítás a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóba (NRHT).

Ez már újfajta kompakt hulladékcsomagokat fogad - a legfontosabb feladata az ezek végleges elhelyezésére való áttérés volt. A kis és közepes aktivitású hulladékkal töltött fémkonténerek lényegesen helytakarékosabb elhelyezést tesznek lehetővé a föld alatt kialakított kamrákban.

A jövőben közel háromszoros helykihasználtsággal tudjuk elhelyezni a csomagokat az eredeti betonkonténeres koncepcióhoz képest

– számolt be a lapnak a fejlesztés leglátványosabb eleméről Radó Krisztián telephelyvezető.

Elmondása szerint az innováció több tízmilliárd forintos megtakarítást eredményez – a Paksi Atomerőmű teljes leszerelésének figyelembevételével – úgy, hogy a biztonsági követelményeknek továbbra is maximálisan megfelel a tároló.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

hulladék