Eldölt a Nagy Magyar Vízdilemma: ebből az italból isszuk a legtöbbet

Szurok Dávid   
  Megosztom
Eldölt a Nagy Magyar Vízdilemma: ebből az italból isszuk a legtöbbet

Az elszálló infláció, és a megugró energiaárak negatív hatásai az elmúlt időszakban komolyan begyűrűztek a hazai ásványvízgyártók mindennapjaiba is. A gazdasági nehézségek miatt az ásványvizek forgalma az utóbbi időben jelentősen csökkent. A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség a HelloVidéknek megkeresésére elmondta, hogy a forgalom visszaesése 2022. második félévében kezdődött, és azóta is folyamatosan tart. A legnagyobb arányú visszaesés tavaly a sima ásványvizek és a gyümölcslevek esetében történt. Ugyanakkor egyre népszerűbbek az ízesitett termékek.

A kedvezőtlen gazdasági fejlemények hatásai is komoly ráhatással voltak a hazai értékesítés alakulására, de még inkább az alapanyag árak, valamint az energia és szállítási költségek változásait illetően.

2023-ban a termékkategóriáktól és időszaktól függően különböző mértékben csökkent a forgalom. A legnagyobb visszaesés az ásványvizek és a 100 százalékos gyümölcslevek, nektárok esetében volt tetten érhető. Ezzel szemben az ízesített vizeké és szénsavas üdítőitaloké változatlan maradt

- mondta lapunk megkeresésére a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség.

Mint írták, a jeges teáé ingadozott, hol nőtt, hol változatlan volt, ugyanakkor a 25 százaléknál kevesebb gyümölcslevet tartalmazó gyümölcslevek eladott mennyisége nőtt. Összesítve az első három negyedévben átlagban 15 százalékkal csökkent a forgalom.

Egyre népszerűbbek az ízesített termékek

Bara Boglárka, a Szentkirályi Magyarország senior brand managere lapunknak elmondta, hogy továbbra is a szénsavmentes ásványvizük a legnépszerűbb, kiszerelés tekintetében pedig leggyakrabban a 1,5 literes palackos termékeket választják a vásárlók. Ugyanakkor egyre több újdonság található ma már a gyártók – így a Szentkirályi – palettájában is. Ilyen például a Szentkirályi Extra Dús, amely 2021-ben jelent meg, azóta pedig igazi közönségkedvenccé nőtte ki magát.

A hagyományos termékek mellett egyre népszerűbbek az ízesített ásványvizek, amelyek már óriási választékban állnak rendelkezésre a hazai vásárlók számára. A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség úgy véli, hogy leginkább azok a fogyasztók kedvelik, ezeket a vizeket, akik szeretik, ha a folyadéknak, amit isznak, van íze, de az ízesítő aromán kívül egyéb anyagot nem tartalmaznak.

Bara Boglárka szerint a fogyasztók is egyre tudatosabbak, nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészséges életmódra és a helyes táplálkozásra. Ennek eredményeként szívesebben választják az alacsonyabb kalóriatartalmú, cukormentes változatokat, így sokan az üdítők helyett az ízesített ásványvizeket részesítik előnyben.

Mivel jobb az ásványvíz a sima csapvíznél?

A természetes ásványvíz előnye a csapvízzel szemben, hogy ahogyan a nevében is benne van, természetes, vagyis eredendően tiszta, míg a csapvíz kezelés eredményeként lesz az. Az ásványvizet nem kell, de nem is szabad tisztítani, idegen anyagot, konzerválószert, fertőtlenítő szert hozzáadni. Számtalan követelménynek kell megfelelnie egy víznek ahhoz, hogy ásványvíznek lehessen nevezni, és ezt a megfelelőséget hivatalos szervnek kell elismernie.

Ilyenek a víz kémiai és mikrobiológiai minősége, hogy védett vízadó rétegből kell származnia, helyben kell palackozni, palackozás előtt nem szabad szállítani, hogy eredeti tisztaságát megőrizze. Összetételének a természetes ingadozás határain belül állandónak kell lenni, és az összes oldott ásványi anyag, valamint a főbb összetevők mennyisége a fogyasztó számára is ismert, mert azokat azokat az ásványvíz palack címkéjén fel kell tüntetni.

Az ásványvíz természetes, semmilyen idegen anyagot nem tartalmaz, úgy kerül a palackba, ahogyan a természet megalkotta. Ugyanakkor nagyon sok, a szervezet számára szükséges ásványi anyagot, pl. kalcium, magnézium, kálium, fluorid, jodid, stb. tartalmaz, oldott állapotban, amit a szervezet könnyen tud hasznosítani

- tette hozzá a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség.

Bara Boglárka fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a természetes ásványvíz egyik nagy előnye, hogy eredendően tiszta, garantáltan védett vízadó rétegekből származik és semmilyen kezelésen nem esik át. Állandó összetétellel rendelkezik, amelyet folyamatos hatósági ellenőrzések és szigorú kritériumok betartása biztosít. Az ásványvíz ráadásul ideális összetételben tartalmaz hasznos ásványi anyagokat és nyomelemeket a szervezet számára könnyen beépíthető, oldott formában.

Az ásványvizek ideális ásványianyag-összetétellel rendelkeznek és minden életkorban kiválóan alkalmasak a napi folyadékigény kielégítésére. Bizonyos életszakaszokban, aktivitási szinteken a funkcionális ásványvizek különösen előnyösek lehetnek a fogyasztók számára -például a kismamák és az idősek megemelkedett magnéziumszükségletét is biztosíthatják

- zárta lapunknak.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

ásványvíz fogyasztás

ár

energiaválság