Eldőlhet a Balaton sorsa: hatalmas változások várnak a magyar tengerre

HelloVidék   
  Megosztom
Eldőlhet a Balaton sorsa: hatalmas változások várnak a magyar tengerre

A balatoni iszap elhelyezéséről és a tó kotrásának kérdéseiről tartott szakmai egyeztetést nemrég a Balaton Fejlesztési Tanács Keszthelyen.

A Kossuth Rádió, Hajnal-táj című műsorában volt szó a balatoni iszap elhelyezéséről és a tó kotrásának kérdéseiről tartott szakmai egyeztetést nemrég a Balaton Fejlesztési Tanács Keszthelyen. A megbeszélésen természet- és környezetvédelmi, illetve vízügyi szakemberek is részt vettek, valamint az érintett települések polgármesterei, akik szorgalmazták a fórum létrejöttét. Az egyeztetések valószínűleg tovább folytatódnak majd.

A zaol.hu beszámolója szerint, a fórumot követő sajtótájékoztatón Manninger Jenő, Keszthely polgármestere azt mondta: a balatoni iszappal kapcsolatban már hosszú évek óta folynak megbeszélések, „és kétségtelen, hogy sok a vita, de azért vannak eredmények is”. A vízügyi igazgatóság például tudományos felméréseket végzett, s ennek eredményei és következtetései is segíthetik e probléma megoldását.

Fontos, hogy az iszapcsapdákon lévő iszap eltávolításával kapcsolatban megegyezésre jussunk, mert ez egyértelműen csökkentené a Balatonban a foszfor mennyiségét, ami segítené azt is, hogy az algák ne szaporodjanak el jelentős mértékben. Ez ügyben szeretnénk legalább szakmai minimumra jutni annak érdekében, hogy a kotrást mielőbb elkezdhessék

– fogalmazott Manninger Jenő, hozzátéve: az iszap elhelyezése s hasznosítása egyelőre több szempontból vitatott kérdés, ezzel kapcsolatban további egyeztetések szükségesek.

Rövid távon viszont a kotrás a megoldás, illetve a lerakókban felhalmozódó iszap eltávolítása. A következő egy-két évre még megoldott az iszap elhelyezése, de későbbre ez nem biztosított. A vízügyi igazgatóság nagyon sok munkát fektetett ebbe, felmérve az esetleges lehetőségeket, ám ezen a téren nincs megegyezés, a nemzeti park ezen alternatívák 90 százalékával nem ért egyet

– vázolta a városvezető.

Mindenesetre egyetemi kutatások vizsgálják az iszap építőipari, illetve mezőgazdasági hasznosításának lehetőségeit. A fő kérdés azonban a gazdaságosság, s ezen a téren még bőven vannak kételyek, tette hozzá Manninger Jenő.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

balaton fejlesztési tanács

kossuth rádió

kotrás

iszap