Különös dolog zajlik ebben az ágazatban: fellélegezhetnek a gazdák?

Agrárszektor   
  Megosztom
Különös dolog zajlik ebben az ágazatban: fellélegezhetnek a gazdák?

Bár Európa-szerte csökkent a baromfihús kivitele, a magyar ágazat így is képes volt növelni az exportját. Fontos változás ugyanakkor, hogy jelentősen csökkentek a termelői árak.

Az olcsóbb takarmányból és energiából, valamint a sokáig elfogadható szinten maradó termelői árakból fakadó előny eltűnni látszik az ágazatból, amely ráadásul továbbra is szenved a madárinfluenza kockázataitól és a beáramló importtól - írja az Agrárszektor.

A baromfihús legnagyobb célpiacai Románia (27 ezer tonna), Németország (20 ezer tonna), Bulgária (18 ezer tonna), Ausztria (17 ezer tonna) és Franciaország (15 ezer tonna) voltak – áll az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) baromfiágazati jelentésében.

Az AKI vágási statisztikai adatai alapján Magyarországon 684,6 ezer tonna (élősúly) baromit vágtak le 2023-ban, 7,9 százalékkal többet, mint az előző évben. Ebből a vágócsirke 500,3 ezer tonnát (+9,1 százalék), a vágópulyka 73,1 ezer tonnát (–11,7 százalék) tett ki.

A KSH adatai alapján Magyarország baromfihúsexportja 2 százalékkal 200 ezer tonnára nőtt 2023. január és november között az előző év hasonló időszakához viszonyítva. Ezen belül a csirkehús kivitele 12 százalékkal 134 ezer tonnára emelkedett, míg a pulykahúsé 33 százalékkal 18 ezer tonnára csökkent.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

baromfi

ár

takarmány