Továbbra sincs megállapodás a béremelésről: ezen megy a hercehurca a győri Audi gyárban

HelloVidék   
  Megosztom
Továbbra sincs megállapodás a béremelésről: ezen megy a hercehurca a győri Audi gyárban

Továbbra sincs megállapodás a bérekről az Audi Hungaria Zrt. és a munkavállalókat képviselő szakszervezetek között. 

A legutóbbi tárgyalási fordulón sem született megállapodás a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél. A szakszervezet bizalmi értekezlete ismét egyhangúlag utasította el a munkaadó ajánlatát és határozta meg új bérkövetelését. Az érdekképviselet szerint a munkáltató ajánlata rendkívül rossz irányba viheti el a tárgyalásos úton történő megegyezést és ebben a formában teljesen elfogadhatatlan - írja a 24.hu.

A tárgyalódelegáció a március 14-i bértárgyaláson az AHFSZ bérkövetelését átadta a munkáltatói oldal számára, valamint kiemelte, hogy hasonlóan konstruktív és a tárgyalások előmozdítását támogató munkáltatói választ tart kizárólag elfogadhatónak a következő bértárgyalási fordulóra.

Az AHFSZ bérkövetelései március 14-től

  • kétéves bérmegállapodás (2024. április 01-től, 2026. március 31-ig)
  • 2024. április 1-től: 9,5 százalékos alapbéremelés
  • 2025. április 1-től: 4 százalékos alapbéremelés
  • 2025. október 1-től: 3 százalékos alapbéremelés

Az érdekképviselet szerint a kétéves bérmegállapodás alapfeltétele az inflációs garancia biztosítása. Amennyiben a 2024. évi tényinfláció az inflációs prognózistól nagyobb mértékű, a munkáltató visszamenőlegesen egy összegben (Alapbér plusz Mozgóbér összege megszorozva 13-mal) kompenzációt fizet, valamint az eltérés mértékével növeli az alapbért 2025. április 01-től. Hasonló elvárása lenne a szakszervezetnek 2026. április 01-től is, amennyiben a pénzromlás üteme a vártnál nagyobb mértékű lenne.

Az Audi Hungária Független Szakszervezet az alapbért érintő intézkedéseken felül a további követeléseket fogalmazza meg:

  • Választható Béren Kívüli juttatás
  • 2025-ös évre 500 000 forint
  • 2026-os évre 500 000 forint
  • Egyszeri kifizetésként , Urlaubsgeld”
  • 2024-ben 500 000 Ft, a májusi bérrel júniusban kifizetve
  • 2025-ben 500 000 Ft, a májusi bérrel júniusban kifizetve

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

audi

győr

bértárgyalás