Óriási akciót robbantottak a boltok húsvét előtt: meglepő, mennyiért kínálják most a tojást

Agrárszektor   
  Megosztom
Óriási akciót robbantottak a boltok húsvét előtt: meglepő, mennyiért kínálják most a tojást

Idén olcsóbb lesz a tojás húsvétkor, mint egy éve.  Az ünnepek idején várható némi áremelkedés, de az elmúlt évekhez hasonló kiugró értékekre nem kell számítani - írta az Infostrat.


 

Amíg az 1980-as, 1990-es években a 300 darabot is meghaladta fejenként az egy főre eső éves tojásfogyasztás, ez most mindössze 240 darabot tesz ki. Pákozd Gergely, s Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség) alelnöke szerint húsvét környékén jellemzően nagyobb a kereslet, 23-30%-os forgalomnövekedéssel lehet számolni, ilyenkor a kiemelkedő időszakban a magyar beszerzés mellett bizonyos fokú importra is szükség van - közölte az Infostart.

Pákozd Gergely tájékoztatása szerint az árakat három tényező alakítja. Az egyik az árstop kivezetése után bevezetett új rendelkezés, ami a nagy forgalmú áruházak esetében a beszerzési áron való értékesítést teszi kötelezővé, illetve a kötelező akciózás. A másik tényező az energia és a takarmány ára, ahol a szakértő szerint az elmúlt évben komoly visszaesés történt, így a jó ideje kialakult árak érvényesülhetnek. A harmadik tényező a kereslet-kínálat. Mint fogalmazott, ilyenkor a megnövekedett kereslet felfele nyomja az árakat, de ezekre az időszakokra készülnek a termelők, így a kínálat is megfelelő. Figyelembe kell venni az Európai Unió nyitott piacát is, ahol szabadon áramlik a tojás az országok között, tehát ott, ahol vannak készletfeleslegek, azok megtalálják a helyüket.

A Tojásszövetség alelnöke hozzátette, a statisztikák alapján kevesebbet kell fizetni a tojásért, mint egy éve. És bár a húsvéti időszakban várható némi áremelkedés, de nem kell számítani az elmúlt évekhez hasonló kiugró értékekre.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tojás

tojásszövetség