Súlyos bajban a magyarok százezrei: küszöbön az újabb forintösszeomlás?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Súlyos bajban a magyarok százezrei: küszöbön az újabb forintösszeomlás?

Az országhatáron belül zajló események rángatják most a forint árfolyamát, a Magyar Nemzeti Bank kamatpolitikája viseli meg legjobban a magyar fizetőeszközt - írta a Pénzcentrum. Hazai elemzők szerint a hazai fizetőeszköz ráadásul nem csak rövidtávon lesz gyenge, az év második felében akár a történelmi csúcsot is elérheti az euróval szembeni árfolyam.

A külső környezet kevésbé, jelenleg inkább az országhatáron belül zajló események rángatják a forint árfolyamát – tudta meg a Pénzcentrum az általa megkérdezett szakértőktől.

A forint gyengülését az Magyar Nemzeti Bank (MNB) február végén végrehajtott, 100 bázispontos kamatvágása indította el, ekkor lépte át az euró-forint árfolyama a 390-es ellenállási szintet. Ezt követően a jegybanktörvény módosítása, illetve az uniós források körüli bizonytalanság tovább gyengítette a hazai fizetőeszközt

nyilatkozta a Pénzcentrumnak Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője. Hozzátette, az elmúlt időszakban némileg emelkedett Magyarország CDS-felára, mely szintén negatív tényező. Emellett a kormány csökkentette az idei évre vonatkozó növekedési prognózisát, ami szintén nem erősítette a forintot.

Az elemzők elmondták továbbá azt is, hogy szerintük alapvetően a Magyar Nemzeti Bank kamatpolitikája viseli meg a magyar fizetőeszközt, melynek teljesítménye egyre rosszabbá válik az euróval szemben. Ez a gyengélkedés ráadásul nem csak egy rövid, átmeneti állapotot jelent majd, az év második felében a 405 forintot is elérheti az euró árfolyama. Ráadásul a hazai valutát több fronton is komoly támadások érhetik.

A cikk folytataása a Pénzcentrumon olvasható, ITT.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

penzcentrum

gazdaság

forint

euró