Vallott a szakértő, 2024 sem lesz fenékig tejfel: a neheze csak most jön

Agrárszektor   
  Megosztom
Vallott a szakértő, 2024 sem lesz fenékig tejfel: a neheze csak most jön

A hazai agrárszakértő szerint 2024 bonyolultabb év lesz, mint 2023 volt. Hatalmas takarmányfeleslegek vannak Magyarországon, illetve az árak sem mondhatók éppen ideálisnak - tudta meg az Agrárszektor Berki Gyulától, a B-Aranykorona Kft. ügyvezető igazgatójától. Ráadásul a különböző állatbetegségek is tombolnak itthon, amit a gazdálkodók nem vehetnek félvállról. A szakember többek között arról is beszélt az Agrárszektornak, hogy miért éri ma meg jobban Ausztriában feldolgozni a tökmagot, mint itthon és miért tartják fontosnak a fenntarthatóságot. Egyúttal kiemelte, a raktározás továbbra is komoly fejtörést okoz a termelőknek, és egyelőre nem látni rá kollektív megoldást.

Az egész fenntarthatóság rendkívül fontos. Mi, mint mezőgazdasági üzem a növénytermesztés és az állattenyésztés egyensúlyát próbáljuk megteremteni, az lenne az igazi, ha feldolgozás is lenne hozzá. Nálunk a biotermelésnél a tökmag elsődleges feldolgozásán van a fókusz. Nem egy nagy dolog, pár tíz tonnát préseltetünk, viszont sajnos azt sem itthon, hanem Ausztriában. Egyrészt a prés bekerülési költsége elég jelentős lenne, másrészt bérmunkát nagyon nehezen tudnánk csinálni. Itt a további kezelés, a kicsomagolás és az eladás történik. A minősége olyan, mint az igazi stájer minőség. Nem szólom le senki áruját, de azzal nem szeretnék versenyezni, amit Magyarországon állítanak elő. Rendkívül népszerű az olajunk, a direkt marketing egyre inkább érvényesül, az eladás nagy része telefonon keresztül, csomagküldő szolgálattal működik

- mesélte Berki Gyula, aki tavaly a Fenntartható mezőgazdaságért díjat is elnyerte az Agrárszektor 2023 Konferencián.

Az interjú folytatása az Agrárszektoron olvasható!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gazdaság

agrárszektor

mezőgazdaság