Durván kilőttek az árak: ennyibe kerül egy átlagos temetés ma Magyarországon

HelloVidék   
  Megosztom
Durván kilőttek az árak: ennyibe kerül egy átlagos temetés ma Magyarországon

Jelentősen megdrágultak a temetések költségei Magyarországon az elmúlt időszakban, egy friss statisztika szerint egy koporsós temetés már 434 ezer forint felett jár.

A gyászoló családtagoknak mélyen a zsebükbe kell nyúlni, ha méltó módon szeretnének elbúcsúzni az elhunyt szerettüktől.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, 2024 márciusából származó adatai szerint a hamvasztásos temetés 314 420 forintba került átlagosan, míg az egyéni igényes, koporsós végső tiszteletadás ára 434 ezer forint felett jár - írja az Mfor.

A lap beszámolója szerint 2023-ban a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódott az ügyben, ugyanis Magyarországon sokkolóan megdrágultak a temetkezés költségei. 2020 januárjához viszonyítva egyértelműen látszik, hogy az árak megdöbbentő mértékben emelkedtek.

A hamvasztásos és a koporsós temetések árai négy év alatt 71, illetve 73 százalékkal emelkedtek. Az is kiderült, hogy a hazai áremelkedés messze lekörözte a régió más országaiban tapasztalható szintet. A drágulás csúcsa 2023 júniusában volt, akkor a temetési szolgáltatások ára 24,5 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

temetés

drágulás

költségek