Filléres élelmiszereket vizsgált a Nébih: ki nem találnád, milyen eredmények születtek

HelloVidék   
  Megosztom
Filléres élelmiszereket vizsgált a Nébih: ki nem találnád, milyen eredmények születtek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a fogyasztók védelme érdekében az Árfigyelő rendszer legolcsóbb élelmiszereit ellenőrizte. Az alapélelmiszerekre fókuszáló első célellenőrzés során 5 élelmiszercsoport 3-3 termékét vizsgálták a szakemberek. Az előírt követelményeknek egy párizsi kivételével minden termék megfelelt – összegezte az eredményeket dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár.

Az Árfigyelő rendszerben megjelenő élelmiszerek minőségét vizsgáló ellenőrzés-sorozatot indított a Nébih. Az akció kapcsán dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár kiemelte: a vizsgálat elsődleges célja, hogy a magyar emberek biztosak lehessenek benne, nem csak olcsó, de minőségileg is kifogástalan termékekhez jutnak hozzá.

Az első célellenőrzés alkalmával az alapélelmiszerekre fókuszáltak az ellenőrök: búzaliszt, kenyér, UHT tej, tojás és párizsi került a hatósági kosárba. A vizsgált termékeket az Árfigyelő rendszer segítségével választották ki. Élelmiszercsoportonként a 3 legolcsóbb terméket ellenőrizték a szakemberek, ügyelve arra, hogy azok különböző üzletláncok kínálatából kerüljenek ki.

A hatóság a termékek legfontosabb minőségi paramétereit ellenőrizte, mint például a tej esetében a zsír-, a búza finomlisztnél a hamu- vagy a párizsiban a kalciumtartalom. A vizsgált 15 termékből egy párizsival volt probléma – ismertette az államtitkár. A kifogásolt, nem hazai előállítású pulykapárizsi kalciumtartalma meghaladta a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt határértéket. Ez pedig azt bizonyítja, hogy a termék tartalmaz csontokról mechanikusan lefejtett húst (MSM) is, amit azonban az összetevők között nem jelöltek. A termék kapcsán hatósági eljárás indult, mely során élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására is számíthat a felelős magyarországi forgalmazó.

Az Agrárminisztérium és a Nébih a továbbiakban is mindent megtesz a magyar fogyasztók érdekeinek védelméért. Ennek részeként a jövőben további célellenőrzéseket végez majd a hatóság az Árfigyelő rendszer küldetésének hatékony támogatása érdekében, hogy az átlátható árak mellett a termékek minősége se lehessen kérdéses – hangsúlyozta Nobilis Márton.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nemzeti élelmiszerlánc biztonsági hivatal

nébih

alapélelmiszer

olcsó élelmiszer

filléres élelmiszer

vizsgálat