Jó hír a telektulajdonosoknak: illetékmentesek lehetnek a fúrt kutak

HelloVidék   
  Megosztom
Jó hír a telektulajdonosoknak: illetékmentesek lehetnek a fúrt kutak

Az egyes belügyi tárgyú törvényeket érintő csomaghoz készítette el javaslatait a parlament törvényalkotási bizottsága, ebben szerepel a kutak engedélyeztetéséhez kapcsolódó eljárási díjak, illetékek megszüntetésére tett indítvány.

Sem illetéket, sem díjat nem kellene fizetniük a kútfúrásra készülőknek a jövőben a parlament előtt lévő friss törvénymódosító javaslat alapján – írja az mfor.

A hatályban lévő jogszabály szerint idén év végéig kellene bejelentést tenni az illetékes hatóságnál, önkormányzatnál az engedély nélkül fúrt kutakról, vagyis vízlétesítményekről. A határidőn belül tett bejelentések mentesülnek a különböző díjak, bírságok megfizetése alól.

Ehhez a csomaghoz adta be kiegészítéseit pár napja a törvényalkotási bizottság, melynek értelmében a jövőben minden kút létesítése mentesülne az engedélyezési illetékek, díjak megfizetése alól. A bizottság indoklása szerint "jogpolitikai szempontból indokolt, hogy ne csak az engedély nélküli kutak utólagos engedélyezése, hanem a szabályosan, engedélyezési eljárásban kezdeményezett kútlétesítés is mentesüljön az eljárási költségek megfizetése alól."

A bizottság szerint a díjak, illetékek eltörlése várhatóan ösztönzően hat arra, hogy a jövőben az érintett vízhasználók csak engedély birtokában létesítsenek kutakat. Ezáltal a hazai vízkivételről reálisabb adatok állnak majd a vízügyi hatóság rendelkezésére - említik még meg az indoklásban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fúrt kút

kert

víz

illeték

díj