Videón az altatás előtt álló fehér tigris: fogamzásgátló implantátumot kapott

HelloVidék   
  Megosztom
Videón az altatás előtt álló fehér tigris: fogamzásgátló implantátumot kapott

Csütörtökön néhány órát aludnia kellett Jázminnak, a hétéves nőstény tigrisnek a győri állatkertben, hogy beültethessenek a bőre alá egy fogamzásgátló implantátumot. A hormonkészítmény legalább fél évig megakadályozza, hogy az októberben született négy kis fehér tigrisnek testvére legyen.

Jázmin állatkertbe már felnőttként érkezett. Ellés után körülbelül egy hónappal már fogamzásképes és ezt gondozóinak a hím fokozott érdeklődése árulja el. Októberben született a négy kis tigris, egyelőre több egyedet nem tudnának elhelyezni, derül ki a Kisalföld.hu cikkéből.

A nőstény még nem engedi közel magához Rault, a felnőtt hímet, s ez mostantól jó ideig így is marad. Nem operációval vették elejét az ivarzásnak, hanem a kíméletesebb és ideiglenes fogamzásgátlással. A 200 kilós fehér nagymacska az elkülönítőben várt, s rutinját mutatja, hogy a fúvócső láttán már ideges járkálásba és morgásba kezdett, holott pusztán az állatkert-igazgató Andréka doktor látványa ezt soha nem váltja ki belőle.

Több altatáson esett már át Jázmin, s egy gyakorlott nagymacska sokszor még helyezkedni is úgy próbál, hogy a lapockája vagy a hátsó fele becélozhatatlan legyen, mondta el Dr. Vigh Márta állatorvos. Maga az altatás veszélytelen, de megtörténhet rossz esetben, hogy az állat idő előtt ki tudja tépni fogával a löveget és nem jut be szervezetébe a teljes adag. Ezt azonban látják a fecskendő dugattyújának ellenőrzésekor.

Fél 12-kor után valamivel az állat már mélyen aludt. Dr. Vigh Márta beadta a hormonkészítményt, s ha már úgyis altatásban volt a vadállat, ellenőrizték a karmait. Ébresztő ellenszert is kapott, délután fent volt, s kölykei mellett töltötte az estét. Ez a hormonkészítmény kereskedelmi forgalomban kapható, használták oroszlánnál, jaguárnál, de kutyákba is be lehet ültetni, nyilván kisebb adagban, mondta el az állatorvos. A jaguárnál két évig tartott a hatása, s erre jó esély van Jázmin, a fehér tigris esetében is.

Érdekesség, hogy a legnagyobb állat, amit a győri állatkertben altattak, a zsiráf volt. Szállítani állva, biztonságot adó szűk ládában lehet, éber állapotban, de ha beavatkozásra volt szükség, az altatás fekvő pózban történt, nehogy a zsiráf agyonsújtson valakit. A fejét létrával támasztották meg.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tigris

altatás

állatkert

kölyök

fogamzásgátlás

állatorvos

győr