Durván elszaporodtak a rókák az országban: így tartsd őket távol a házadtól

HelloVidék   
  Megosztom
Durván elszaporodtak a rókák az országban: így tartsd őket távol a házadtól

Az utóbbi években jelentősen emelkedett a Magyarországon található ragadozók száma, különösen a rókák és az aranysakálok szaporodtak el. Mivel egyre inkább kiszorulnak a természetes lakóhelyükről, és egyre gyakrabban csatangolnak a falvak és városok utcáin, fontos sorra venni azokat az eszközöket, amelyekkel távol tarthatod ezeket a vadállatokat a portádtól.

Az utóbbi években rendkívül elszaporodtak hazánkban a ragadozók, különösen rókák és az aranysakálok. A problémával a hatóság is aktívan foglalkozik, 2019. március 29. és április 14. között ismét kihelyezésre kerülnek a tavaszi veszettség elleni vakcinák. Az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el az illetékes járási főállatorvos.

A róka életmódja és táplálkozása nagyon könnyen alkalmazkodik az emberi környezethez. A kutyáknak és macskáknak kitett eledelre, valamint a nem megfelelően tárolt háztartási hulladékra is rámennek, mivel könnyebb táplálékforrásnak bizonyulnak, mint a vadászat. Olykor pedig az is előfordul, hogy a ház környékén található haszonállatokra is szemet vetnek, és megritkítják a háznál tartott állatállományt.

Nem csoda, hiszen az állattenyésztésben található állatok egészségesebbek, mint a vadon élő társaik, ezért rendkívül vonzóak a ragadozók számára. Ha pedig egyszer elkezdik a kerti vadászatot, nehezen állnak le, ezért a megelőző intézkedések bizonyulhatnak a legjobb megoldásnak. Mutatunk néhány hasznos tippet, hogyan tudod a ragadozókat távol tartani az otthonodtól és a jószágaidtól.

Megelőzés és törődés

Mielőtt belemerülnél a nagyobb átalakításokba, első lépésként használd ki azokat az alapvető gyakorlatokat, amelyek a modern mezőgazdasági termelő napi rutinjába tartoznak. Az intenzív rotációs legeltetés, a szabadon tartott állatok éjszakára való bezárása és a futtató létrehozása tartozik ide. Összességében elmondható, hogy minél intenzívebben foglalkozol az állataid körülményeivel, annál kevesebb esélye van a ragadozóknak beférkőznie hozzájuk.

Az a legjobb, ha teljesen eltávolítod a szemetet a kertedből, de a lezárt, összecsomózott kukás zsákba és zárt gyűjtőbe helyezett szemét is eredményes lehet. Fontos, hogy a kutya- és macskaeledelt semmiképp se hagyd kint éjszakára, ezen kívül pedig mindent távolíts el a kertből, ami odavonzhatja a vadállatokat. A komposzt is problémás lehet, ezért ajánlott egy zárható tetejű ládát beszerezni neki.

Villanypásztor

Bár a nagyobb legelők számára rendkívül költséges lehet egy villanypásztor, a kis termelőknek megéri beruházni egyre a szabadon tartott állatok védelme érdekében. Minél magasabb a kerítés, annál jobb, mert úgy esélyük sincs a rókáknak átugorniuk rajta.

Ha kisebb területet, mondjuk egy tyúkólt vagy nyúlketrecet szeretnél biztosítani, akkor a mozgásérzékelő lámpa lehet a legegyszerűbb. A mozgásérzékelő felvillanása elrettentő hatású a vadállatok számára, és legalább te is le tudod csekkolni, hogy éppen ólálkodik-e valaki az állataid körül. A napelemes lámpák egész évben jól szolgálnak, de létezik külön „Foxlights” elnevezésű lámpa is, ami hosszabb ideig villódzik különféle színekkel és mintázatokkal, így hatékonyabban űzi el a betolakodót.

Rémzsineg (fladry)

Eredetileg Oroszországban használták a rémzsineget, ami valójában kötélre erősített, feltűnő színű szalagokból áll. A szalagok szélessége 10, hosszúsága 50 centiméter, a módszer pedig akkor a leghatékonyabb, amikor kb. 50 centiméteres egyforma távolságra helyezik egymás mellé a szalagokat, az aljuk pedig majdnem súrolják a talajt. Mivel a ragadozók nagyon óvatosan settenkednek, nem fognak átlépni a rémzsinegen, hiába teljesen ártalmatlan. Ez egy nagyon olcsó megoldás, van azonban egy hátránya: csak rövid ideig, 1-2 hónapig hatásos, mivel a ragadozók megszokják a jelenlétét és elveszíti az elrettentő hatását. Olyankor célszerű alkalmazni, amikor ellés vagy kölyökszezon miatt rendkívül fontos a háziállatok védelme.

Ősellenségek

A ragadozók ellen az egyik legjobb mód az állományvédő állatok tartása. A szamarak és a lámák makacs állatok, így ha egy ragadozó közelít a területhez, akkor rúgásukkal és hangjukkal aktívan elrettentik a ragadozókat. Ezzel szemben a kutyák őrködnek a haszonállatok felett, a nap 24 órájában az állományon tartják a szemüket és a fülüket. A legjobb fajták közül néhány a pireneusi hegyikutya, az anatóliai juhászkutya és az akbash. Alkalmas lehet még erre a célra a Jack Russell terrier, aki kifejezetten rókászásra és patkányozásra lett kitenyésztve és igen magas az energiatúltengése, így hamar lefárasztja a ravaszdit. A rókának a macska lehet még az ősellensége, azonban nagyon fontos, hogy csak felnőtt, tapasztalt macska jöhet szóba a rókák ellen, ugyanis a kisebbeket és gyengébbeket a róka könnyen megsebezheti.

Kürt, duda, sziréna és légpuska

A különféle kürtök, dudák, légpuskák, botok, kövek eldobálása, vagy akár csak az egyszerű kiabálás is nagyszerű eszköznek bizonyulhat, ha éppen akció közben kapod rajta a betolakodót. Egy a lényeg: az állatnak ne okozz komoly károsodást, ugyanis sem vadászni, sem megfogni nem szabad a kertünkbe tévedt rókát.

Via Modern Farmer

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

róka

ragadozó

állat

vadállat

állattartás

állattenyésztés

tyúk

kecske

farkas

vadászat

tyúkól

védekezés

védelem