Durván elszaporodtak a rókák az országban: így tartsd őket távol a házadtól

HelloVidék   
  Megosztom
Durván elszaporodtak a rókák az országban: így tartsd őket távol a házadtól

Az utóbbi években jelentősen emelkedett a Magyarországon található ragadozók száma, különösen a rókák és az aranysakálok szaporodtak el. Mivel egyre inkább kiszorulnak a természetes lakóhelyükről, és egyre gyakrabban csatangolnak a falvak és városok utcáin, fontos sorra venni azokat az eszközöket, amelyekkel távol tarthatod ezeket a vadállatokat a portádtól.

Az utóbbi években rendkívül elszaporodtak hazánkban a ragadozók, különösen rókák és az aranysakálok. A problémával a hatóság is aktívan foglalkozik, 2019. március 29. és április 14. között ismét kihelyezésre kerülnek a tavaszi veszettség elleni vakcinák. Az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el az illetékes járási főállatorvos.

A róka életmódja és táplálkozása nagyon könnyen alkalmazkodik az emberi környezethez. A kutyáknak és macskáknak kitett eledelre, valamint a nem megfelelően tárolt háztartási hulladékra is rámennek, mivel könnyebb táplálékforrásnak bizonyulnak, mint a vadászat. Olykor pedig az is előfordul, hogy a ház környékén található haszonállatokra is szemet vetnek, és megritkítják a háznál tartott állatállományt.

Nem csoda, hiszen az állattenyésztésben található állatok egészségesebbek, mint a vadon élő társaik, ezért rendkívül vonzóak a ragadozók számára. Ha pedig egyszer elkezdik a kerti vadászatot, nehezen állnak le, ezért a megelőző intézkedések bizonyulhatnak a legjobb megoldásnak. Mutatunk néhány hasznos tippet, hogyan tudod a ragadozókat távol tartani az otthonodtól és a jószágaidtól.

Megelőzés és törődés

Mielőtt belemerülnél a nagyobb átalakításokba, első lépésként használd ki azokat az alapvető gyakorlatokat, amelyek a modern mezőgazdasági termelő napi rutinjába tartoznak. Az intenzív rotációs legeltetés, a szabadon tartott állatok éjszakára való bezárása és a futtató létrehozása tartozik ide. Összességében elmondható, hogy minél intenzívebben foglalkozol az állataid körülményeivel, annál kevesebb esélye van a ragadozóknak beférkőznie hozzájuk.

Az a legjobb, ha teljesen eltávolítod a szemetet a kertedből, de a lezárt, összecsomózott kukás zsákba és zárt gyűjtőbe helyezett szemét is eredményes lehet. Fontos, hogy a kutya- és macskaeledelt semmiképp se hagyd kint éjszakára, ezen kívül pedig mindent távolíts el a kertből, ami odavonzhatja a vadállatokat. A komposzt is problémás lehet, ezért ajánlott egy zárható tetejű ládát beszerezni neki.

Villanypásztor

Bár a nagyobb legelők számára rendkívül költséges lehet egy villanypásztor, a kis termelőknek megéri beruházni egyre a szabadon tartott állatok védelme érdekében. Minél magasabb a kerítés, annál jobb, mert úgy esélyük sincs a rókáknak átugorniuk rajta.

Ha kisebb területet, mondjuk egy tyúkólt vagy nyúlketrecet szeretnél biztosítani, akkor a mozgásérzékelő lámpa lehet a legegyszerűbb. A mozgásérzékelő felvillanása elrettentő hatású a vadállatok számára, és legalább te is le tudod csekkolni, hogy éppen ólálkodik-e valaki az állataid körül. A napelemes lámpák egész évben jól szolgálnak, de létezik külön „Foxlights” elnevezésű lámpa is, ami hosszabb ideig villódzik különféle színekkel és mintázatokkal, így hatékonyabban űzi el a betolakodót.

Rémzsineg (fladry)

Eredetileg Oroszországban használták a rémzsineget, ami valójában kötélre erősített, feltűnő színű szalagokból áll. A szalagok szélessége 10, hosszúsága 50 centiméter, a módszer pedig akkor a leghatékonyabb, amikor kb. 50 centiméteres egyforma távolságra helyezik egymás mellé a szalagokat, az aljuk pedig majdnem súrolják a talajt. Mivel a ragadozók nagyon óvatosan settenkednek, nem fognak átlépni a rémzsinegen, hiába teljesen ártalmatlan. Ez egy nagyon olcsó megoldás, van azonban egy hátránya: csak rövid ideig, 1-2 hónapig hatásos, mivel a ragadozók megszokják a jelenlétét és elveszíti az elrettentő hatását. Olyankor célszerű alkalmazni, amikor ellés vagy kölyökszezon miatt rendkívül fontos a háziállatok védelme.

Ősellenségek

A ragadozók ellen az egyik legjobb mód az állományvédő állatok tartása. A szamarak és a lámák makacs állatok, így ha egy ragadozó közelít a területhez, akkor rúgásukkal és hangjukkal aktívan elrettentik a ragadozókat. Ezzel szemben a kutyák őrködnek a haszonállatok felett, a nap 24 órájában az állományon tartják a szemüket és a fülüket. A legjobb fajták közül néhány a pireneusi hegyikutya, az anatóliai juhászkutya és az akbash. Alkalmas lehet még erre a célra a Jack Russell terrier, aki kifejezetten rókászásra és patkányozásra lett kitenyésztve és igen magas az energiatúltengése, így hamar lefárasztja a ravaszdit. A rókának a macska lehet még az ősellensége, azonban nagyon fontos, hogy csak felnőtt, tapasztalt macska jöhet szóba a rókák ellen, ugyanis a kisebbeket és gyengébbeket a róka könnyen megsebezheti.

Kürt, duda, sziréna és légpuska

A különféle kürtök, dudák, légpuskák, botok, kövek eldobálása, vagy akár csak az egyszerű kiabálás is nagyszerű eszköznek bizonyulhat, ha éppen akció közben kapod rajta a betolakodót. Egy a lényeg: az állatnak ne okozz komoly károsodást, ugyanis sem vadászni, sem megfogni nem szabad a kertünkbe tévedt rókát.

Via Modern Farmer

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

róka

ragadozó

állat

vadállat

állattartás

állattenyésztés

tyúk

kecske

farkas

vadászat

tyúkól

védekezés

védelem