Gyilkos kór támadja a magyar diófákat: így mentheted meg a termést

Liszkai Attila   
  Megosztom
Gyilkos kór támadja a magyar diófákat: így mentheted meg a termést

Közeleg a dió szezonja, azonban sokan már most látják, hogy baj van a terméssel. A dión megjelenő barnás foltok nem sok jót ígérnek; sok esetben a megbetegedett diófa termése teljesen fogyaszthatatlanná válik, mire eljön a dióverés ideje. De vajon mi okozza a kárt, és mit tehetünk, hogy jövőre ne ugyanezzel a problémával kelljen szembesülnünk? A HelloVidék ezekre a kérdésekre kereste a választ.

Szeptemberben már látszik, milyen lesz a diótermés; számos poszt olvasható fórumokban és facebook csoportokban arról, hogy a diótulajdonosok nem elégedettek a terméssel. Ennek legtöbb esetben az az oka, hogy a diót megtámadta valamilyen betegség, vagy kártevő. Sokan vannak, akik tanácstalanul állnak a helyzet előtt, mivel ugyan azt tapasztalják, mint amit tavaly, pedig azóta trágyázták a talajt, és permetezték is fájukat. A HelloVidék összegyűjtött néhány olyan trükköt, melyek megoldják a problémát, és ha követjük a lépéseket, jó eséllyel egészséges dióterméssel büszkélkedhetünk jövőre.

Van úgy, hogy nem elegendő a permetezés és a trágyázás, a dió zöldes burkán megjelennek a barnás foltok, melyek betegséget jeleznek. A dió megbetegedését sok esetben a szabadban előforduló gombák és kártevők okozzák. Mivel a kórokozók és kártevők mindenhol előfordulhatnak, a csonthéjas termés megbetegedése nem függ a termőhely viszonyaitól, mindazonáltal a diófa könnyebben megbetegszik, ha tápanyaghiánnyal küzd, vagy nem megfelelő mennyiségű vizet kap, ugyanis ilyen esetekben romlik a növény ellenálló képessége – írja a Natur Garden.

A megbetegedést elősegíthetik az időjárási viszonyok is: a téli fagy, a nyári kánikula, a tartós esőzés, és a párás idő nem tesz jót a fának. Az időjárás viszontagságai ellen nehéz védekezni, azonban ha a fa elegendő tápanyaggal van ellátva, nagyobb eséllyel képes megbirkózni a betegségekkel.

Gnomóniás betegség

Ez a betegség a dió minden fajtáját megtámadhatja, a kór barna és fekete foltokat képez a leveleken, melyek később megjelennek a dió zöld héján is. A barna, vagy fekete pöttyök eleinte aprók, később azonban nagyobb foltok formájában olvadnak össze. Ezt a megbetegedést egy gombafajta okozza, mely főképp tavasszal aktív, ekkor fertőzi meg a faleveleket, majd a termést. A gnomóniás megbetegedés igen komisz: a gomba az ősszel lehullott levelekben is képes áttelelni, hogy aztán újra fertőzzön. A spórák március végétől június közepéig fertőznek, a betegséget korai lombhullás és az átlagnál kevesebb termés jellemzi. Ha a fertőzés többször is megtörténik, az magára a fára is veszélyt jelenthet: először az ágai, majd a teljes növény elhalhat.

A gnómiás betegséget úgy tudjuk orvosolni, ha ősszel eltávolítjuk a fa közeléből a lehullott leveleket, terméseket, és megsemmisítjük őket, mivel a rajtuk megtelepedett gombával csak így tudunk végezni. Tavasszal érdemes fungicides permetezést végrehajtanunk a virágzáskor, és a virágzás után is, összesen 2-3 alkalommal. Ha súlyosabb a fa állapota, ismételjük meg a permetezést.

Nemezes gubacsatka

Ha a leveleken kidudorodó gubacsok jelennek meg, melyek elszíneződnek, akkor biztosan atkával van dolgunk, ugyanis ezek a kártevők a gubacsokba költöznek be. A másik mellékhatása a kártevőknek az, hogy a levelek fonákján szőrös szövedék képződik. Az atkák a diófa rügyeiben telelnek a rügypikkelyek alatt, és rügypattanás után jönnek csak elő. Nagyon aprók, így szabad szemmel nem láthatóak, jelenlétüket csak a gubacsok jelzik.

Mivel a nemezes gubacsatkák általában csak esztétikailag károsítják a fát, nem érdemes permeteznünk a növényt. Amennyiben mégis úgy döntünk, hogy megszabadulnánk tőlük, az atkák ellen legeredményesebben egy kora tavaszi lemosó permetezéssel védekezhetünk. Miután kifejlődtek a levelek, atka elleni inszekticides permetezést is alkalmazzunk.

Sárga diólevéltetű

A sárga diólevéltetű főképp a közönséges és a fekete dióra jelent veszélyt. Bár a levéltetű nem károsítja a termést, viszont mivel a levelekben kárt tesz, a fa ellenállóképessége csökken, így védtelen marad egy esetleges másodlagos fertőzéssel szemben. Amikor a levéltetű megtámadja a diófa leveleit, apró zöld és sárga áttetsző pöttyöket vehetünk észre a leveleken, ezek maguk a tetvek. A sárga diólevéltetű a levelekből szívja ki a tápanyagokat, a szívogatás helyén sérülés keletkezik a levél felületén, ami azért jelent veszélyt, mert a baktériumok és a gnomónia is könnyedén beférkőzhet a növénybe.

A sárga diólevéltetű ellen leghatásosabban úgy léphetünk fel, ha tavasszal lemosó permetezést végzünk, majd a levelek kifejlődése után inszekticides permetezést hajtunk végre.

Xantomonászos betegség

A xantomonászos betegséget baktérium okozza, jellemzője a termés megfeketedése. Ez a kór minden fajta dióra veszélyt jelenthet, a betegség a hajtásokat, leveleket és a termést is támadja. A hajtásokon a betegség fekete, hosszúkás csíkokban jelenik meg, melyek később rákos sebekké alakulhatnak át. A betegség miatt a termésen apró, vizenyős foltok jönnek létre, ezek később besüppednek, megfeketednek, és gyorsan növekedni kezdenek. A xantomonászos betegségnél megfigyelhető, hogy a héj rátapad a dióra, ilyen esetben a dióbél is megfeketedik, és összezsugorodik. A termés felületén a fekete foltokon csillogó baktériumnyákot is láthatunk.

Ahhoz, hogy orvosoljuk a problémát, fungicides permetezés javallott egyszer a virágzás előtt, majd 1-2 alkalommal a virágzás után. Ősszel ajánlott a lehullott falevelek és diók összeszedése és megsemmisítése.

Almamoly

Az almamoly nevével ellentétben, nem csak az almafák terméseire jelent veszélyt, hanem a dióra, a körtére és a kajszibarackra is. A moly a terméseket támadja meg, ha megfigyeljük a diót, akkor észrevehetjük, hogy egy apró nyílás található rajta, mely peremén száraz hernyóürülék van. Az így megbetegedett diók egy rész lehullik a fáról.

Az almamoly lepke ciklusában válik veszélyessé a termésre: július-augusztus környékén repülnek rá a dióra, és lerakják tojásaikat a gyümölcs felszínére, de van rá példa, hogy az utódokat az ágakon, vagy a leveleken hagyják. A tojásokból kikelt kis hernyók addig mászkálnak a növényen, míg meg nem találják a termés köldökrészét. Itt furakodnak be a dió belsejébe, majd a kifejlett lárva is itt távozik.

Az almamoly ellen rovarölőszeres permetív védekezés ajánlott. Amennyiben a fertőzéssel nem először találkozunk a fán, mindenképp felszívódó rovarolőszeres permetezést hajtsunk végre.

Dióburoklégy

A dióburoklégy a dió zöld héját teszi tönkre: a legyek lárvái a zöld burokban élnek, azt rágják, ennek következtében a héj megbarnul, megrothad, és rászárad a dióra. A dióburoklegyek jelenlétéből további problémák is adódhatnak: ahol befúrják magukat a termésbe, ott a betegségeknek és a gombás fertőzéseknek is szabad útjuk van a terméshez. A legyek miatt a dióbél összezsugorodik, megbarnul, vagy penészessé válik. Ennek a fajta légynek évente egy nemzedéke fejlődik ki, rajzása július közepétől egészen október közepéig eltarthat.

Ahhoz, hogy sikeresen felvehessük a küzdelmet a dióburokléggyel, a tojásrakás idején - július elejétől szeptember közepéig - kontakt és/vagy felszívódó vegyszerrel végzett rovarölő szeres kezelést kell alkalmaznunk. A kontakt szerek közül hatásosak a piretroidok, a felszívódók közül a legmegfelelőbbek a neonikotinoidok.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

dió

diófa

atka

gomba

légy

kártevő

baktérium

kártevők elleni védelem

ősz

gyümölcs

csonthéjas