Valami bűzlik Pázmándfalun: kiborultak a lakosok

HelloVidék   
  Megosztom
Valami bűzlik Pázmándfalun: kiborultak a lakosok

Hatvan éve van nagyüzemi állattartás Pázmándfalun, öt éve bővítették a sertéstelepet. Most arról panaszkodnak a faluban lakók: nem lehet megmaradni a szagtól. A hígtrágyatároló körül érdemes szaglászni, ott lehet a gond - írja a kisalfold.hu.

Elviselhetetlen a bűz a faluban a sertéstelep miatt. Ha vendégek jönnek hozzám, mindig azt kérdezik, hogyan tudunk ilyen szagban élni

- kezdte a portálnak írt levelét Végh Györgyné, a falu egyik lakosa. Kitért arra is, hogy uniós pályázati forrásból öt éve fejlesztették a sertéstelepet a településen. Ettől függetlenül ő úgy értesült, hogy nem oda került végül a hígtrágyatároló, ahova a tervek szerint kellett volna, így emiatt áraszthatja el a falut a bűz. Mesélt arról is, hogy időközben aláírásgyűjtés gondolatát is fontolgatják a lakosok. Ráadásul többen, köztük egy osztrák házaspár is azért adná el pázmándfalui házát, mert ilyen körülmények között nem tudják élvezni az áhított vidéki nyugalmat.

Pázmándfalundi sertéstelepet a Töltéstavai Mezőgazdasági Zrt. tartja fent. A cég ügyvezetőjének, Enzsöly Illésnének a fia, a cég termelésirányítója, azt nyilatkozta a portálnak, hogy tevékenységüket minden érvényes engedély birtokában végzik.

Egy sertéstelep szaghatásokkal jár, ezt tudomásul kell venni

- jelentette ki a termelésirányító, majd kitért rá, hogy arra is engedélyük van, hogy február 20. és november 15. között minden évben kétszer elvigyék és a földekre terítsék a hígtrágyatároló tartalmát. Mint mondta, a legutóbbi trágyahordás augusztus 19-én zárult, ráadásul az üzem hétvégén nem végez erőteljes szaghatást eredményező tevékenységet.

A lap egy másik forrás alapján azt derítette ki, hogy nemrégiben elromlott a cég egy szivattyúja, emiatt kellett többször megbolygatni a hígtrágyatárolót, ez okozhatta az intenzívebb szaghatást. Ugyan a bűz a település egyes részein erősebb, néhol gyengébb, de nyáron az egész falut átjárja a kellemetlen szag.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal 2017-es határozatában leszögezi, hogy a telep működéséhez hozzájárul. A működéshez persze feltételek is társulnak, például, hogy:

  • kitrágyázáskor a szélirányt figyelembe kell venni, és az üzemnaplóban rögzíteni kell a szélirány jellemzőit;
  • a lakosságot a különböző szaghatással járó technológiai műveletekről (trágyakeverés, kiszállítás stb.) értesíteni kell, a lakosság észrevételeit rögzíteni kell az üzemnaplóban.

A most felmerült probléma már korábban is felütötte a fejét: már 2005-ben szerepelt a Pannonhalma Kistérségi Területfejlesztési Társulás kistérségi fejlesztési koncepciója és programja című kiadványban, hogy:

A belterület északkeleti részén található tsz-major a szélirány szempontjából kedvező helyzetben van, azonban a telepen tartott 200 szarvasmarha és 1000–1200 sertés időnként erős bűzhatással szennyezi a lakóterületeket. A telep körül a lakóterületek felőli részeken hiányzik a védő erdősáv

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pázmándfalun

hígtrágyatároló

trágya

sertéstelep

sertés

lakosság

bűz

panasz

falu