Tilos a falevelek égetése: erre figyelj, hogy elkerüld a gigabírságot

HelloVidék   
  Megosztom
Tilos a falevelek égetése: erre figyelj, hogy elkerüld a gigabírságot

A zöld hulladékot sem a kommunális, sem a szelektív kukába nem szabad dobni. Ráadásul sokan fittyet hánynak a ház előtti falevelekre, mondván, minek takarítsam le a járdáról, úgyis odafújja a szél. Jobb, hogyha rendszeresen takarítjuk ezt a részt is, mert ha valaki elesik a nedves, csúszós járdán a házához tartozó területen, akkor kártérítést is kérhet az illető az ingatlan tulajdonosától. Ez társasházak esetében is így van - írja a haon.hu.

Ahogy a portál írja, a fővárosban a Közterület Fenntartó Zrt. biológiailag lebomló zsákokat biztosít a lakástulajdonosoknak. Vidéken más a helyzet, nagyon sok helyen nincs korlátozva, hogy csak környezetkímélő műanyagba lehet tenni a leveleket.

Ennek fejében, ha kertünkben gyűjtögetjük a leveleket és nem kaptunk zsákor, vagy esetleg még többre lenne szükségünk, akkor barkácsboltokban és egyes hipermarketekben szerezhetjük be őket. Arra viszont érdemes figyelni, hogy az árak elég borsosak, a tízdarabos kiszerelés körülbelül 2500-3000 forintba kerül.

A komposzt a legjobb
A zöld hulladékot külön kell kezelni minden más hulladéktól. Tehát sem a kommunális, sem a szelektív kukába nem szabad dobni – derül ki a Bors összeállításából.

A levelek, gallyak elszállításában már nagyon sok cég segít, természetesen pénzért, így a helyi hulladékgazdálkodási közszolgáltatót érdemes megkérdezni, mikor és hogyan szállítják el. Ez a legbiztonságosabb módja annak, hogy a zöld hulladék a legjobb helyre kerüljön. A szakemberek a komposztálást ajánlják, mert ezzel tápanyag formájában visszakerülhet a természetbe. Ám erre nem mindenhol van lehetőség.

Az égetéssel csak magunknak ártunk

Számos helyen hívták már fel a figyelmünket arra, hogy károsítja a tüdőt az égetés során keletkezett füst. Akkor is, ha leveleket, ágakat égetünk, ráadásul erre még egy lapáttal tesz az, ha vizesek az égetni kívánt növénymaradványok. Fontos tudni, hogy az égetés során olyan mikrorészecskék is bejutnak ilyenkor a tüdőbe, amelyek ott is maradnak. Ezek rövid távon is okozhatnak károsodást, hosszú távon pedig erősítik a rák kialakulását.

Azt se felejtsük el, hogy szigorú szabályok vonatkoznak erre a tevékenyégre, ráadásul az égetést engedélyeztetni kell. Maguk az önkormányzatok szabják meg, hogy lehet-e az adott településen zöld hulladékot égetni, és ha igen, mi­kor.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

égetés

avarégetés

falevél

zöld hulladék

kártérítés

bírság