Lehull a lepel: így turbózzák fel a növényeket a profi kertészek

HelloVidék   
  Megosztom
Lehull a lepel: így turbózzák fel a növényeket a profi kertészek

Már régóta ismeretes, hogy a takarónövények csodálatos hatással vannak a talajra, de azt eddig nem tudták, hogy nem csak a nitrogénutánpótlás és a gyomok elleni küzdelemre tökéletes, hanem a földigiliszták számát is megháromszorozzák a talajban.

A takarónövények – köztük a szezonon kívüli hüvelyesek – használatának legismertebb előnye, hogy több nitrogént kölcsönöz a talajnak. Ez rendkívül fontos a talaj számára, ugyanakkor több mutató és elem alkotja összesen az egészséges talajt, nem csupán a nitrogén. A Nagy-Britanniai Cranfield University új tanulmánya szerint a takarónövények nemcsak a nitrogénutánpótlás miatt előnyösek, hanem a földigiliszták számára is barátságosabbá teszik a talajt.

Szerte a világon egyre több takarónövények ültetnek, nem véletlenül. Az USDA évek óta aktívan ösztönzi az amerikai mezőgazdasági termelőket a takarónövények alkalmazására, arra hivatkozva, hogy a vetésforgóban található növények (pl. hüvelyesek, zab, lucerna) számos előnnyel járnak:

A takarónövényeket régóta alkalmazzák, de a modern tudomány még mindig kísérletezik a működésükkel annak érdekében, hogy maximalizálják a mai gazdaságok hozamát, stabilitását és egészségét. A Cranfield Egyetem kutatása tovább bővíti a takarmánynövények ismert előnyeit: a kutatók megállapították, hogy ezek a növények csak úgy vonzzák a gazdák egyik legjobb barátját, földigilisztát.

A Cranfield kutatása egy Cambridgeshire-i búza-, kukorica- és salátafarmon vizsgálódott. A tanulmány eredményeként megállapították, hogy a takarónövények használatának következtében akár a háromszorosára is gyarapodhat a földigiliszták száma földben.

Korábbi kutatások már megállapították, hogy bizonyos típusú borítónövények környezetét jobban kedvelik a giliszták. Az Applied Soil Ecology kiadványban közzétett, 2017-es tanulmány megállapította, hogy a borsó fedezeti növényként való használata a leghatékonyabb a földigiliszták populációjának ösztönzésére. Ezen kanadai kutatás szerint még a gyenge minőségű, homokos talajban is drámai módon megnövekedhet a földigiliszták száma, ha ezt a növényt ültetjük el. Mivel a modern mezőgazdaság drasztikusan lecsökkentette a földigiliszták populációját az elmúlt néhány évtizedben, a Soil Systems folyóirat szerint az új kutatás rendkívül fontos iránymutatást tud nyújtani a jövőben.

Forrás: Modern Farmer

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

talaj

agrár

föld

takarónövény

takarmány

föld

tápanyag