Így nevelj beltéri növényeket: ez a legnagyobb kertészek egyszerű trükkje

HelloVidék   
  Megosztom
Így nevelj beltéri növényeket: ez a legnagyobb kertészek egyszerű trükkje

Egyre elterjedtebb elfoglaltság a beltéri növénytermesztés. A hidegebb hónapokban is sokan próbálkoznak magok és palánták elültetésével. A legprofibbak lámpákkal is próbálkoznak, hogy megteremtsék a növény számára megfelelő fénymennyiséget és hőt. Hogy csinálják a jártas kertészek? Milyen lámpába érdemes befektetni? Mutatjuk, hogy fogj hozzá a tökéletes beltéri növénytermesztéshez!

Ha nem vagyunk olyan szerencsések, hogy üvegházunk vagy fóliasátrunk legyen a kertünkben, akkor érdemes megpróbálkozni speciális lámpákkal felnevelni az elültetett növényeinket. A délfelé néző ablakok elegendő fényt biztosítanak néhány cserép számára, de ha nagyobb mennyiségben szeretnénk zöldségeket termelni a lakásban, akkor érdemes lámpafénnyel próbálkozni. Persze fontos tundi, hogy a legtöbb beltéri lámpa nem nyújt elegendő segítséget a fotoszintézis létrejöttéhez - erre nem képesek a hagyományos izzók.

Hideg vagy meleg?

Ha a termesztéshez vásárolunk égőket, érdemes figyelni, hogy milyen a teljesítményük. Láthatunk 2700K de akár 4000K égőket is, ezek azt mutatják meg, hogy hideg vagy meleg fényt bocsát ki majd az izzónk. Jó, ha tudjuk, minél magasabb ez a szám, annál hidegebb fényt bocsát ki majd a lámpánk. Szakemberek szerint a növekedéshez 6500K ledre van szükségünk, a virágzáshoz és terméshez elég a 3000K is.

A lámpák három típusa:

Fluoreszkáló

A szokásos T12-es fényforrású izzó tisztességes fényt biztosít a növények növekedéséhez. Ezt jól kiegészítheti az ablakból áradó természetes fény. Nagyon gyenge intenzitású ledek, így közelebb kell helyezni a növényhez. A vetőmagok kifejezetten kedvelik ezt a gondozási formát.

LED

Nem sokkal drágábbak mint a fluoreszkáló izzók, viszont gazdaságosabbak és tartósabbak is. A legtöbb ilyen izzó már beszerezhető kertészeti áruházakban is. Amit még érdemes tudni róluk: sokkal intenzív fénnyel rendelkeznek, mint az általános izzók és sokkal kevesebb hőt bocsátanak ki, mint egyébb égők. Használni akkor érdemes, ha egy csokorban nevelgetünk növényeket.

HID

Ezek nagyon nagy teljesítményű ledek, de drágák is és rengeteg áramot fogyasztanak. Emellett speciális világítótestet igényelnek és nagyon erős hőt bocsátanak ki. Emellett persze hatékonyak, ha például paradicsomot vagy citromot akarunk nevelni, akkor ez a led a legjobb megoldás.

Hogyan kell telepíteni ezeket a lámpákat?

Ez attól függ, hogy mennyi helyünk van a lakásban és mennyi növényt akarunk nevelni. Szakemberek szerint ezt úgy érdemes kiszámolni, hogy a termesztésre szánt terület négyzetméterét megszorozzuk a tervezett áramfogyasztással, majd ezt elosztjuk a felhasznált izzók által leadott watt számmal.

Érdemes egy állványt készíteni, amire felerősítjük a ledeket, amik folyamatosan tudják a növényeket világítani - mindig ugyanarról a pontból.

A beltéri növények több fényt igényelnek mint azok a társaik, akik a szabadban növekednek. Éppen ezért Ilyen mesterséges körülmények között napi 14-18 óra világítás szükséges számukra, és bár nem is gondolnánk, napi 6 óra sötétség elengedhetetlen a növények fejlődése szempontjából.

(forrás: modernfarmer.com)

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

növénytermesztés

növény nevelés

lámpa

led

ültetés

növények

beltéri növények

beltéri kertészkedés