Itt vannak az árak: ennyibe kerülhet egy tonna vetőmag

HelloVidék   
  Megosztom
Itt vannak az árak: ennyibe kerülhet egy tonna vetőmag

Közzétette a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, hogy mennyibe kerülhet idén egy tonna tavaszi árpa, valamint tavaszi zab II. szaporulati fokú vetőmag.

Az árutermelő területek csökkenésével párhuzamosan az utóbbi években drasztikusan visszaesett a tavaszi árpa szaporító terület is: a jelenlegi körülbelül 1300 hektár a 2010-es évinek mindössze a 30 százaléka.

Viszont az utóbbi években megfigyelhető egy erősödő tendencia is. A tavaszi árpafajták egy bizonyos fajtakörének jelentős részét már ősszel elvetik, ezért egyelőre csak találgatni lehet a tényleges tavaszi vetés nagyságát és vetőmagigényét

- mondta Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Befolyásolhatja az idei vetési kedvet a repceállományok telelése és a március közepi vetésidő időjárási helyzete. Nincs semmi arra utaló jel, amely a vetőmagbázist veszélyeztetné, így vetőmag hiánnyal nem kell számolnunk.

A Vetőmag Szövetség információi szerint a tavaszi sörárpa pozíciója a következő években szinten marad vagy tovább gyengülhet függetlenül attól, hogy ősszel, vagy tavasszal vetik el. Zab esetében a körülbelül 1200 hektárról (4,18 t/ha) 3400 tonna fémzárolt vetőmag készlettel számolhatnak a gazdálkodók. Amennyiben marad a tavalyi, rendkívül alacsony árutermő terület, úgy zab vetőmagból is bőséges ellátás várható.

Ókészletek az előző évekhez hasonlóan minimálisak: a válaszadók jelentős többsége nem tapasztalt sem sörárpa, sem takarmányárpa tekintetében érdemi mozgást a piacon. A felmérésben résztvevők válaszai azt tükrözik, hogy tavaszi árpa és zab esetében is elegendőek lesznek a vetőmag készletek, és egyik növényfaj esetében sem számítanak minőségi gondokra.

Idén is közzéteszi a szervezet a tavaszi árpa és a tavaszi zab II. szaporulati fokú vetőmagjaira a tájékoztató árat, amely egységesen nettó 105 ezer forint tonnánként, zsákban, csávázottan, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva. Kiemelték, hogy az árnem fix és kötött: a vetőmag ár tájéköztatás, elsődleges célja a várható piaci árinformáció közreadása, orientálás.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

vetőmag

agrár