Hatalmasra duzzadt a soproni hulladékhegy: fák nőttek a szemétkupacokra

HelloVidék   
  Megosztom
Hatalmasra duzzadt a soproni hulladékhegy: fák nőttek a szemétkupacokra

Lakossági jelzésre kereste fel a Sopron keleti, ipari térségében lévő, belterületi hulladéktelepet a Kisalföld szerkesztősége. Mint írják, az olvasókat elborzasztja a soktonnányi bálázott szemét, ami évek óta a szabad ég alatt áll.

Ahogy a portál írja, nem túloztak az olvasók, mikor azt írták, hogy egy belterületi telepen régóta óriási mennyiségben áll a szabad ég alatt a felbálázott hulladék. Sőt, a közel nyolcvan-száz méter hosszan elterülő szeméthegyek tetején itt-ott már fák is kinőttek.

A bálák százaiban – amelyek közül többet a szél megrongált, kiszakított – veszélyes üveggyapot vagy legalábbis annak tűnő anyag, gumi, műanyag flakon és textil, valamint a felismerhetetlenségig összekuszálódott szemét is látható

- írja a Kisalföld.

A telep közelében folyik a Rák-patak, s ki tudja, az eltelt évek során mennyi káros anyaggal fertőződött meg a környezet. Megoldaná a gondot, ha a hulladékhegyeket azok feldolgozására képes cégekhez szállítanák

- idézték egy olvasójukat.

Természetesen az adott probléma miatt megkeresték az érintett céget és megkérdezték, mikor gondoskodnak a felhalmozott hulladék elszállításáról. A cég válaszában kitért arra, hogy az ARW Magyarország Kft. soproni telephelyén több éve végeznek hulladékgazdálkodást környezetvédelmi hatósági engedéllyel.

Az elmúlt időszakban folyamatosan törekedtünk és törekszünk a telephelyen lévő hulladékkészletek minimalizálására. Társaságunk valamennyi hulladék tekintetében megfelelő átvételi és hasznosító partnerekkel rendelkezik, illetve cégcsoportunk is végez hasznosítási munkát, a kiszállítások rendszeresek. Szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy veszélyes hulladék a telephelyen nem található – és veszélyeshulladék-kezelési tevékenységet a telephelyen nem végzünk. Az elmúlt időszakban sajnálatos módon több alkalommal előfordult szél általi kihordás, amelyet a közterületekről és – egyeztetve tulajdonosokkal – a mellettünk lévő ingatlanokról haladéktalanul összegyűjtöttünk. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a helyi önkormányzattal, illetve a közterület-felügyelettel

- áll az illetékes cég válaszlevelében, amiben viszont nem térnek ki arra, hogy a feldolgozói szerződések ellenére miért állnak ott évek óta olyan bálák, amelyekből már konkrét fák is kinőttek.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sopron

hulladék

szemét

bálázott szemét