Fókuszban a denevérmentés: országhatárokon átívelő akció veszi kezdetét

MTI   
  Megosztom
Fókuszban a denevérmentés: országhatárokon átívelő akció veszi kezdetét

A denevérekkel kapcsolatban számos tévhit és előítélet él az emberekben, amelyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), illetve a szervezeten belül működő MME Emlősvédelmi Szakosztály egy most induló, négy országot tömörítő, határon átnyúló együttműködési akció keretében igyekszik eloszlatni. E fajok védelme kiemelkedően fontos, hiszen rovarfogyasztásukon keresztül kulcsszerepet játszanak az ökológiai rendszerek egészséges működésében. Ez hívta életre a BAT4MAN projektet, amelyben Magyarország, Szlovákia, Románia és Ukrajna közösen vesz részt.

A projekt célja a denevérek országhatárokon is átnyúló, összehangolt védelme, a lakosság szemléletformálása és egy fenntartható környezethasználat kialakítása a határ menti területeken. Az elkövetkező két évben a sérülékeny denevérpopulációk felmérése, a veszélyeztetett szálláshelyek gyakorlati védelme és új búvóhelyek létesítése történik oly módon, hogy a kulturális értékek megóvása és az állat-ember konfliktusok lehetőségének csökkentése is kiemelt szerepet kap. Az ismeretterjesztés eszközei között kiadványok, tájékoztató táblák, vándorkiállítás és film készítése, valamint az online térben való megjelenés szerepel.

A szemléletformálás keretében a célcsoportok tagjai (pl. denevérek által lakott épületek kezelői, lakosok, civil szervezetek, egyházi személyek és szervezetek) szakmailag hiteles információt kapnak a denevérek szerepéről és jelentőségéről annak érdekében, hogy megértsék, mekkora veszteséget jelent az állományok csökkenése, a denevérfajok eltűnése. Az érdeklődők a gyakorlati védelmi munkákba is bekapcsolódhatnak, például a figyelemfelkeltő, denevérodúk készítésével egybekötött akciók során.

A projektet a szatmárnémeti E-Consult Egyesület vezeti, partnerei az Ökológiai és Regionális Tudományok Intézete (Ukrajna), a Szlovák Denevérvédelmi Társaság, és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A projektet a Magyar-Szlovák-Román-Ukrán Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 finanszírozza 449 635 Euróval, amelyből az EU támogatása 404 671 Euró.

A természet, és ezen belül a denevérek megóvása mindannyiunk közös érdeke. A négy országot érintő projektben a partnerek együttműködve már nemcsak országos, hanem nemzetközi szinten tudnak értékes természetmegőrzési és ismeretterjesztő munkát végezni a jó gyakorlatok megosztásával és a helyiek bevonásával.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

denevér

denevérvédelem

állatvédelem