Ints búcsút a kerti gyomoknak: íme 5+1 házi módszer a kiirtásukra

HelloVidék   
  Megosztom
Ints búcsút a kerti gyomoknak: íme 5+1 házi módszer a kiirtásukra

Teljesen mindegy, hogy kezdők vagy profik vagyunk a kertápolásban, a dudvák és gyomnövények felbukkanása mindenkit érintő probléma. Vannak, akik vegyszerekkel esnek a kritikus területeknek, de ahol gyakran használt terep a kert - kisgyermekeseknél és állattartóknál - ott nagyon nem mindegy, mivel végezzük a gyomok irtását. Éppen ezért, most annak jártunk utána: lehet-e házilag, hatásos gyomirtót készíteni?

Ahogy egyre több a napsütéses órák száma, a legtöbb növény növekedésnek indul. Nincs ez másként a gyomokkal sem. A pázsit zöldülni kezd, a sziklakertben felbukkannak az első virágok és bizony egy-egy bokor között a dudvák is szép lassan megjelennek. Ott, ahol a kert központi hely, ahol gyerekek játszadoznak, állatok rohangálnak és gyakran tartanak családi sütögetéseket is, sokszor fejtörést jelent, hogy mivel irtsák ki a kellemetlen gyomnövényeket, hogy azzal a környezetnek ne ártsanak.

A boltokban vásárol gyomirtók sok esetben károsak az egészségre, drágák és még a környezetet, sőt a talaj minőségét is roncsolhatják. Ha úgy döntünk, nem kapával rontunk a veteményesnek és kézzel sem gyomlálnánk végig napokat, akkor érdemes kipróbálni a következő tippeket. A Country Living összegyűjtöte a leghasznosabb házi gyomirtók listáját, lássuk, melyek ezek!

Újságok

Nem is hinnéd, de néhány újság durvább hatást érhet el, mint bármilyen gyomirtó. Gyűjts össze néhányat és a lapokat nedvesítsd be. Ezekkel a nedves lapokkal pedig fedd le a kritikus területeket. Mivel az újságpapír beborítja a gyomokat, így nem éri őket sem napfény, sem oxigén. Ennek speciálisabb változata, mikor külön erre, a gyomok megelőzésére készült talajszövetet vásárolunk és azzal fedjük le a földet.

Szalma

A szalma különleges növénytakaróként hat a kertben. Azzal hogy elfedi a földfelszínt, megakadályozza a gyomnövények felbukkanását, ugyanakkor ahogy bomlik, úgy trágyázza és táplálja a kertünk talaját. Ezzel pedig még jobb termést érhetünk el.

Ecet

Érdemes almaecettel próbálkozni a gyomok ellen. Öntsük a levet egy szórófejes permetezőbe és locsoljuk meg vele a dudvákat. Erős és hatásos megoldás, épp ezért elég csak néhány fújás belőle a növényekre.

Szódabikarbóna

Legtöbbször a járdák és nagyobb betonozott vagy térkövezett felületeken használnák, ahol felüti a közökben a fejét a gyom. Mielőtt megjelennének az első növények, érdemes a repedések közé szórni a szódabikarbónát, ezzel megakadályozzuk, hogy kinőhessenek. Ha már meglévő gyomról beszélünk, akkor szórjuk a növényre a szódabikarbónát, ez majd elgyengíti a növényt és gyorsabban kipusztul.

Kukoricadara

Ha minden évben rengeteg a pitypang a kertben, vagy épp a zöld pázsitot nem szívesen színesítenénk a sárga virágokkal, akkor érdemes kipróbálni a kukoricadarát. Persze nem ez az egyetlen gyom, amit képes kiirtani. A kukoricadarát alkalmazhatjuk a muhar, az ecsetpázsit, a kövér porcsin és a disznóparéj túlszaporodása ellen is. Szórjuk ki a darát az érintett felületre és hagyjuk, hogy tegye a dolgát.

+1 tipp a szakembertől

Sokan vagyunk, akik nem szívesen használnak gyomirtót és egyéb vegyszereket a kertünkben, de a gyomokat sem szívesen látjuk. Ezért is jó hallani olyan alternatív, akár házilagosan elkészíthető szerekről, amik kiválthatják ezeket. De vajon tényleg működnek? Ennek járt utána Mcmenemy Márk

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kert

kertápolás

kert gondozás

gyom

gyomnövény

gaz

dudva

gyomirtás

házi gyomirtó