Másodszor bukott le illegális gyomirtókkal: brutális bírság vár a csalóra

HelloVidék   
  Megosztom
Másodszor bukott le illegális gyomirtókkal: brutális bírság vár a csalóra

A gyanú alapján tartott próbavásárlás során ezúttal 10 liter, szerb jelölésű gyomirtót adott át a magánszemély, majd a szakemberek további 20 kg, szerb felirattal ellátott talajfertőtlenítő szert is lefoglaltak az ellenőrök.

Április közepén egy Csongrád megyei magánszeméllyel szemben intézkedtek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrei, mert – többek között – Magyarországon nem engedélyezett növényvédő szereket értékesített. A férfit tavaly egyszer már elmarasztalták illegális készítmény árusítása miatt a hatóság ellenőrei. A gyanú alapján tartott próbavásárlás során ezúttal

- számolt be honlapján a hivatal.

2019 októberében 32 kg cirill betűs, valamint szerb és török nyelvű növényvédő szert vásároltak Csongrád megyében egy magánszemélytől a Nébih ellenőrei egy próbavásárlás alkalmával. A hatósági szakemberek végül két helyszínen összesen 176 kg, szerb és török nyelvű címkével ellátott, illetve Magyarországon nem engedélyezett növényvédő szert vettek hatósági zár alá és rendelték el azok megsemmisítését. A termékeket az érintett ráadásul „üzleten kívül”, minden engedély nélkül forgalmazta.

Gyanú alapján idén április közepén újra felvették a kapcsolatot az ellenőrök a Csongrád megyei magánszeméllyel, aki – a korábbi hatósági eljárás ellenére – ismét Magyarországon nem engedélyezett növényvédő szereket kínált eladásra. A próbavásárlás során a magánszemély 10 liter, szerb jelölésű gyomirtót adott át az ellenőröknek, majd az ezt követő hatósági ellenőrzés során további 20 kg, szerb feliratú talajfertőtlenítő szert is találtak a szakemberek.

A Nébih munkatársai azonnali hatállyal elrendelték a termékek forgalomból történő kivonását, forgalmi tilalmát, valamint zár alá vételét, továbbá azok megsemmisítését.

A növényvédő szerek használata nagy körültekintést igényel. A Nébih felhívja a termelők figyelmét, hogy növényvédő szert kizárólag üzletben, megbízható forrásból vásároljanak. Felhasználásuk során pedig fokozottan figyeljenek az előírások betartására, valamint lehetőség szerint éljenek az önellenőrzés lehetőségével. A hivatal a jövőben is fokozottan ellenőrzi a növényvédő szerek forgalmazását, valamint a növényi termékek vizsgálatakor a nem engedélyezett szerek jelenlétét.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nébih

növényvédő

növényvédő szer

ellenőrzés

próbavásárlás