Környezetbarát fejlesztés a Tisza-parton: halbölcsőde épül a dobapusztai szakaszon

HelloVidék   
  Megosztom
Környezetbarát fejlesztés a Tisza-parton: halbölcsőde épül a dobapusztai szakaszon

Munkagépek zajától hangos mostanság a dobapusztai Tisza-part, javában dolgoznak a terület átalakításán. A tervek szerint a jövő tavaszi áradások idején már birtokba is vehetik a számukra létrehozott halneveldét a folyóban élő kopoltyúsok - írja a szoljon.hu.

Ahogy a portál írja, ívóhelyet és ivadékbölcsőt álmodott itt meg a Tisza hullámterében a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége és a Magyar Országos Horgász Szövetséggel (MOHOSZ). Jelenleg a töltés építésén és a csatorna kialakításán dolgoznak, a héten várhatóan megkezdik a műtárgy betonozását is. A tervek szerint a halbölcső szeptember végére készül el.

A munkálatokat már a tavalyi év őszének végén, telének elején elkezdték, majd a téli időszakban beiktatott „pihenőt” követően, februárban újra megindult a munka

- mondja Donkó Péter szövetségi titkár.

Az egy kilométeres szakaszon alacsonyabb gátat építenek a hullámtérben kijelölt terület folyóhoz közelebbi részén, mellette a víz levezetését szolgáló csatornát alakítanak ki. A csatorna végén haláteresztő zsilipet helyeznek el. Ezen a gáton a víz átbukik áradás idején és elönti a mögötte húzódó ötven hektáros területet. Ezzel kedvező körülményeket biztosítva a Tiszából felúszó halak szaporodásához.

A gát visszatartja a vizet amikor az ár visszahúzódik, a zsilipet pedig elzárják, így a területen lerakott, megtermékenyített ikrákból kikelő halivadékok itt biztonságos, kedvező életkörülmények között nevelkedhetnek

- írja a portál.

A szakemberek szerint később, amikor a kis halak már kellően megerősödnek, a zsilipet megnyitva, a vízzel együtt visszaengedik őket természetes életterükbe, az élő folyóba. Azokat a halakat, melyek maguktól nem úsznak ki a Tiszába a szakemberek hálóval összegyűjtik őket, és halas ládákban juttatják el őket végső „lakóhelyükre”.

A cél az, hogy az őshonos fajok szaporodását segítsék elő a létesítménnyel, valamint az is, hogy az esetlegesen itt kikelt és felcseperedett invazív fajok ne jussanak bele az élő Tiszába. Ennek megoldása miatt hálóval történik a példányok átválogatása. A nem őshonos példányokat vagy fogyasztási célra átengedik valakinek, a már nem élő egyedeket pedig megsemmisít­tetik.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tisza-part

dobapuszta

halbölcsőde

halak

környezetbarát

fejlesztés

beruházás