Itt a hobbikertészek legvadabb trükkje: így turbózzák fel egyre többen a talajt

HelloVidék   
  Megosztom
Itt a hobbikertészek legvadabb trükkje: így turbózzák fel egyre többen a talajt

Számos kertész vág bele a komposztálásba, hiszen az így keletkezett természetes tápanyagot sokféle módon lehet hasznosítani. Amellett, hogy a talajunk minőségét nagyban javítja, a komposzt kifejezetten jótékony hatással van a növényeinkre is. Éppen ezért alkalmazzák a profi és hobbikertészek egyaránt. Persze a növényi hulladékok komposztolását is lehet magasabb szinten művelni: egyre többen használnak hozzá gilisztákat és férgeket. Elsőre talán furcsa lehet, de nem is hinnénk, mennyire felgyorsítják a komposztolás folyamatát ezek az apró állatok. Belevágnál? Mutatjuk, hogyan csináld!

Számos cikket írtunk már arról, miért is érdemes komposztálni. Ahogy a szakemberek mondják, a jó minőségű komposzt talajba juttatása a legősibb talajjavító módszer. A komposztálás olcsó és hatékony megoldás a kerti és háztartási hulladék újrahasznosítására, az elkészült komposzt pedig kitűnő, tápanyagokban gazdag szervesanyag-forrás a növényeink számára.

A témával kapcsolatban írtunk már a komposzt-teáról is, amit ugyan régóta alkalmaznak a kertészetek, de még mindig nem kapott elég figyelmet. A különleges, otthon is elkészíthető csodaszer segít a növényeink trágyázásában, de meg is védi őket a betegségektől. Ráadásul természetes alapanyagokat tartalmaz.

Most pedig annak jártunk utána, milyen szintre lehet még emelni a komposztálást, hogy lehet begyorsítani a természetes folyamatokat, illetve mi szükséges hozzá. Íme a kertészek legvadabb trükkje: komposztálás gilisztával!

Miért válasszuk ezt a módszert?

A legtöbben szemétbe dobnánk a konyhai, növényi hulladékot, akik viszont komposztálnak, azok jól tudják: ezek mind mehetnek a komposztládába. Ha úgy döntünk, a ládába telepítünk egy gilisztacsaládot, jó ha tudjuk, ők is szívesen fogyasztják majd el ezeket a zöldségeket, gyümölcsöket, sőt a tojáshéjat is.

A szakemberek szerint a komposztáló férgek kb. 2-3 évig élnek. Eközben folyamatosan fejlődnek, három-négy havonta megduplázzák a számukat. Ráadásul mindig éhesek - testtömegük felét zabálják fel minden nap. Körülbelül négy hónapig tart, amíg a giliszták vagy férgek egy tálcát élelmiszer-hulladékból komposztot készítenek, de ahogy ez megtörténik, sokkal gazdagabb komposztot kapunk, mint bármilyen más technikával. Az így keletkezett komposzt baktériumainak és mikrobáinak száma közel tízezerszerese lesz a normál komposzthoz képest. Ez elég brutális szám!

Így vágj bele:

Talán kevesen ismerik a komposztálásnak azt a módját, amikor férgeket vagy gilisztákat vetnek be a folyamat felgyorsítása érdekében. Ha ezzel a módszerrel szeretnénk kísérletezni, érdemes a folyamat mögé nézni, hogy megértsük miről is van szó.

Ha férgeket, gilisztákat teszünk a ládánkba, a komposztot ezek az apró élőlények állítják majd elő. Elsőre talán nem tűnik szimpatikusnak a gondolat, de sokan a saját lakásukban nézik végig, ahogy komposztládájukban végbemegy az állatok által végzett folyamat.

Persze, mint minden hasonló tevékenységnek, úgy a gilisztákkal, férgekkel való komposztálásnak is megvannak a maga szabályai. Ha kedvünk támadna ehhez az alternatívához, néhány dologra érdemes odafigyelni:

  • Szükségünk van egy komposztáló tartályra, amelyen alul szellőzőlyukakkal vannak ellátva. Ez lehet egy láda vagy egy nagyobb műanyagdoboz is. Attól függ mekkora a gilisztafarmot telepítünk a komposztládánkba.
  • Számok terén érdemes azzal tisztában lenni, hogy egy 1-2 főből álló háztartás átlagosan heti 2 kg szerves hulladékot termel. A giliszták és férgek 1 négyzetméternyi felületen pedig 0.5 kg-ot képesek feldolgozni. Így ezekkel a számokkal érdemes kalkulálnunk.
  • A féregládát ki kell bélelnünk valamilyen anyaggal: megfelelő az avar, de akár a karton is. Ezután helyezzünk bele földet, és ügyeljünk arra, hogy ez mindig nedves legyen!
  • Fontos tudnivaló, ha a lakásban vagy pincében komposztálnánk, a kellemetlen szagok elkerülése végett ne etessük a komposztot hússal. Ezt a férgek is nehezebben emésztik meg. Inkább maradjunk a növényi alapú hulladéknál: zöldségek, gyümölcsök, falevelek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

komposzt

komposztláda

komposztálás

férgek

kukacok

háztartási hulladék

szemét

növények

környezettudatosság