Ezzel a módszerrel megmentheted haldokló növényeidet: ingyen van, egy banánhéj kell hozzá

HelloVidék   
  Megosztom
Ezzel a módszerrel megmentheted haldokló növényeidet: ingyen van, egy banánhéj kell hozzá

Rengeteg pénzt költhetünk, hogy otthonunkat minél több szépen zöldellő növény díszítse ne csak a kertben, hanem a beltéri helyiségekben is. Növényeink életben tartásához sokszor nem elég az öntözés, és a minőségi, bolti tápanyagok sem mindig célravezetőek, ráadásul rendkívül drágák. Egy ausztrál nő viszont rájött, hogyan tarthatjuk frissen növényeinket, egy konyhai hulladékból készített oldattal.

Nem csak az emberek életében kiemelten fontos az egészségmegőrzéséhez a megfelelő táplálkozás. A növények számára is elengedhetetlen, hogy mindig hozzájussanak a szükséges tápanyagokhoz. Erre a célra az öntözésen kívül különböző tápoldatokat, műtrágyákat, humuszt használunk, ám sok esetben a minőségi műtrágyák, mesterséges, bolti tápanyagok vásárlása nem éppen olcsó mulatság.

Egy ausztrál nő rájött, hogy könnyedén új életre keltheti beltéri növényeit egy egyszerű trükkel, ami ráadásul ingyen van. A növények mamájaként emlegetett hölgy, összesen 50 szobanövényről gondoskodik otthonában, ezért igazi szenvedélyes gyűjtőnek számít. Az új házi praktikát kifejezetten arra az esetre találta ki, amikor a növények levelei erejüket vesztve, elkezdenek lógni. A Facebookon The Pantry Mama néven ismert közösségi oldalán arról írt, hogy a banánhéj segíthet a növények életben tartásában, mivel a banán káliumot, foszfort és kalciumot is tartalmaz, ami egyfajta természetes műtrágyaként működhet és jó a növényeknek.

A Daily Mail megkérdezte az ausztrál növény mamát, hogyan működik pontosan a módszer, így akik kipróbálnák a különleges trükköt néhány egyszerű lépéssel elkészíthetik a banánhéjas tápanyagot.

  1. Gyűjtsük össze a banánhéjakat és tegyük egy befőttesüvegbe.
  2. Töltsünk vizet az üvegbe és áztassuk 24 órán keresztül a héjakat.
  3. Ezt követően öntözzük meg növényeinket a vízzel.
  4. Dobjuk a komposztba a kiáztatott héjakat.

Táplálja a vízzel a növényeket, és a héj pedig mehet a komposztba

- írta a The Pantry Mama.

A káliummal, foszforral és kalciummal dúsított víz számos előnnyel járhat a növények számára. Ezek az ásványi anyagok biztosítják növényeink egészségét, frissességét, valamint a kártevőkkel és betegségekkel szembeni ellenállás feltételeit. Állítólag a banánban található foszfor hozzájárul a jó gyökér- és hajtásnövekedéshez is.

A növények vízben való áztatása néha nem elegendő, ezért néha hozzá kell adnunk egy-egy háztartási összetevőt, hogy egy tápláló oldatot hozzunk létre. A növény-műtrágya használatának gyakoriságát illetően a The Pantry Mama kifejtette, hogy akár hetente is használhatjuk.

Több mint 50 növényem van, tehát minden egyes alkalommal elkészítek egy adagot, amikor valaki banánt eszik, majd a vizet kinyitom, attól függően, hogy melyik növénynek van rá szüksége

- mondta.

A portál arról is írt, hogy ez nem az első alkalom, amikor egy természetes növényi műtrágya elterjedt az interneten. Korábban szintén egy ügyes trükköt fedeztek fel a „szomorú” szobanövények újbóli életre keltésére. Ennél a módszernél néhány dl meleg, langyos vízhez epsom sót, vagyis keserűsót adunk, majd ezzel locsoljuk meg a leveleket. Az epszómsó gazdag magnézium-szulfátban, ami növeli a klorofilltermelést, míg a meleg víz segít a talajban található kártevők, például levéltetvek és atkák elpusztításában. Más természetes növényi műtrágyák közé tartozik például az alga.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

hulladék

növény

szobanövény