Rengeteget spórolhatsz a saját kerttel: mutatjuk, hogyan

HelloVidék   
  Megosztom
Rengeteget spórolhatsz a saját kerttel: mutatjuk, hogyan

A fenntartható kert a környezetre és a pénztárcánkra is pozitív hatást gyakorol. Egy háromfős család, amelyik 10 zöldséget saját szükségleteire termeszt, tavasz elejétől ősz végéig akár 350 000 Ft-ot is megtakaríthat, ráadásul évente akár 150 kg szén-dioxidot megspórol a környezetnek.

A fenntartható kert a környezetre és a pénztárcánkra is pozitív hatást gyakorol. Ha azt hisszük, hogy a zöldségek saját termesztése rengeteg munkával jár, míg keveset ad környezetvédelmi szempontból, ideje átértékelni ezt a gondolatot.

A ShopAlike.hu készített erről egy tanulmányt, a fenntartható kertészkedés pozitívumaira öszpontosítva. Kiszámolták a becsült betakarítási mennyiséget, amire egy háromgyermekes családnak szüksége van, és amelyet megszoroztak a tényleges piaci árakkal, hogy megtudják, milyen megtakarítások érhetők el a saját kert létrehozásakor. Továbbá a Co2-kibocsátás csökkentésének előnyeire összpontosítottak, amelyet a saját zöldségek termesztésén keresztül tapasztalhatunk.

Pár fontos adat:

  • Egy háromfős család, amelyik 10 zöldséget saját szükségleteire termeszt, tavasz elejétől ősz végéig akár 350 000 Ft-ot is megtakaríthat.
  • Egy háromtagú család évente akár 150 kg CO2-t is megtakaríthat, ha saját maguknak termelnek ételt. Ez akkora mennyiségű CO2, mint amennyit egy repülőgép 3 órás repülés során generál.
  • Egy háromtagú család átlagosan 1200 kg ételt fogyaszt évente, ami 1 könnyű teherautó rakományának felel meg. Mikor egy ilyen teherautó teljesen tele van, minden megtett km után 150 g szén-dioxidot bocsát ki. Egy 1000 km-es úton ez 150 kg szén-dioxid kibocsátást jelent. Ez ugyanannyi szén-dioxid, mint amennyit egy repülő egy 3 órás repülőút során kibocsát.
  • A közúti szállítás felelős az EU CO2 kibocsátásának 72%-áért.

Nem is kell sok hely ahhoz, hogy nagy mennyiségű élelmiszert termesszünk. Egy 252 m2-es kert elég 1200 kg zöldség és fűszernövény termesztéséhez. Ha csak egy erkélyünk van, a 252 m2 túlzásnak tűnhet, de rengeteg zöldség és főleg fűszernövény ennél jóval kevesebb hellyel is megelégszik.

Kiválogattunk 10 különböző fajta zöldséget és fűszert: koktélparadicsomot, hokkaido tököt, répát, zöldsalátát, hagymát, fokhagymát, zellert, bazsalikomot, kaprot és kelkáposztát. Egy háromfős család, ezeket a növényeket termesztve a tavasz kezdetétől az ősz végéig, akár 351046Ft-ot is megtakaríthat.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kert

konyhakert

balkonkert

saját kert

növénytermesztés

spórolás

megtakarítás

környezetbarát

szén-dioxid