Észbontó cukiságok érkeztek: tovább bővült Nyuszifalva lakóinak csapata

HelloVidék   
  Megosztom
Észbontó cukiságok érkeztek: tovább bővült Nyuszifalva lakóinak csapata

Bár Nyuszifalva lakói a hűvösebb idő beköszöntével téli szálláshelyükre költöztek, a Debreceni Állatkert örömhírrel szolgálhat a házuk tájáról, miután a csapatba nemrég két újabb oroszlánfejű törpenyúl érkezett az intézmény egyik adományozója jóvoltából. Jövő tavasszal a többi tapsifülessel együtt a két bak is birtokba veszi otthonát, ahol a látogatók is testközelből találkozhatnak majd velük.

A Debreceni Állatkert lehetőségeihez mérten igyekszik a természetvédelmi mentőmunka keretében otthont adni korábban kedvtelésből tartott állatoknak is; ugyanakkor Nyuszifalva új lakóinak érkezése kapcsán különösen fontosnak tartja felhívni a figyelmet a felelős állattartás fontosságára annak érdekében, hogy minél kevesebb esetben legyen szükség meggondolatlanul vásárolt kisállatok befogadására.

A nyúltartás mindenekelőtt hosszú távú elköteleződést jelent, mivel a jól tartott nyuszi akár a 10 éves kort is megélheti. Társas természetük ellenére a nyulak tarthatók egyedül, a napi törődést azonban igénylik. Ha több füles kedvenc tartásában gondolkodunk, érdemesebb két azonos nemű állatot választani; ha pedig egy nőstényt és egy hímet szeretnénk házikedvencként, ajánlott valamelyiküket ivartalanítani, ugyanis a közhiedelem nem téved a nyulak szaporaságát illetően.

- írták a közleményükben.

Nyulat leggyakrabban ketrecben szokás tartani, melynek ajánlott minimális hossza 80-90 cm, szélessége pedig 50-60 cm. Természetesen a minél nagyobb és változatosabb mozgástér jót tesz kedvencünknek, ezért érdemes rendszeresen kiengedni a kertben vagy akár lakásban megfelelő felügyelet és a játéktér szökésbiztossá tétele mellett. A hobbiból tartott nyulak étrendjének alapját a teljes értékű (és egyben a fogak koptatására is szolgáló) táp képezi, ezt egészíti ki a rostban gazdag széna, valamint a különféle növényzöldek és zöldségek. Itatás szempontjából ajánlott, ha a nyúl folyamatosan hozzáfér a vízhez, amelyet biztosíthatunk jól rögzített itatótálban vagy önitatóban.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nyuszifalva

debreceni állatkert