Ezek a legfontosabb kerti munkák májusban: itt a 10 +1 pontos feladatlista

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek a legfontosabb kerti munkák májusban: itt a 10 +1 pontos feladatlista

Májusi eső aranyat ér, tartja a mondás. Az aszályos tél és kora tavasz után el is kél az eső a mezőgazdaságban, de a kiskertjeinkben is. Ilyenkor az idő is meleg már, és az előrejelzések szerint hajnali fagytól sem kell tartanunk. Beindul az igazi élet a kertben. Mutatjuk a legfontosabb májusi teendőket.

1. Fűnyírás és gyepszellőztetés

Az eső elősegíti a pázsit sűrűsödését és erősödését, nem véletlenül a leggyakoribb májusi kerti munka a fűnyírás, amit a legtöbben már áprilisban elkezdünk. A megfelelően elvégzett fűnyírás egészségesebbé teszi a füvet, ritkítja a gyomokat, sőt, trágyázza a pázsit talaját, amennyiben szétterítve a gyepen hagyjuk. Ez utóbbi módszerről egyelőre megoszlanak a vélemények, egyesek szerint nem szellőzik így kellően a gyep, mások éppen az így létrejött biodiverzitást méltatják.

Ha kétszikű gyomirtást alkalmazunk, megakadályozhatjuk, hogy a cickafark, a gyermekláncfű, a tyúkhúr és társaik nélkül újra szép legyen a pázsit. Gyepszellőztetéssel és trágyázással újra dús lesz a fű: a szellőztetés dúsítja és oxigénhez juttatja a gyökérzetet, a trágyázással a tápanyagok utánpótlását biztosítjuk.

2. Eljött a metszés ideje

Ha még nem vágtad vissza a kertedben növekvő cserjék, bokrok ágait, akkor ez az utolsó lehetőség, amikor még megteheted. Fontos, hogy ezt a lépést ne felejtsük el, mivel a növények így tudnak a fejlődni - ebben az időszakban növekednek a leggyorsabban. Ide tartoznak például a rózsák is - ha nem metsszük meg őket, azt "hiszik" vége a szezonnak és nem borulnak virágba, nem növesztenek új hajtásokat, vagy legalábbis csak nagyon keveset. Ezzel szemben, ha visszavágjuk az ágakat, felpezsdül a növényünk és azon "dolgozik" majd, hogy minél több új levelet és ágat hozzon. Az sem mindegy, hogyan látunk hozzá ehhez a fontos feladathoz: itt írtunk róla.

3. Telepítsünk sövényt, gondozzuk a bokrokat, dézsás növényeket

Egy gondozott, örökzöld sövény nemcsak széppé varázsolja a kertet, hanem megvéd a zajtól és a portól is, és búvóhelyet biztosít az énekesmadaraknak. A sövény ültetése, illetve már meglévő sövény esetén az első sövénynyírás is esedékes ilyenkor.

4. Ültessünk, palántázzunk

Mielőtt azonban nekiállnánk a kerti munkálatoknak, érdemes jó előre eltervezzük, mikor mivel népesítjük be a veteményesünket. Jó tudni, melyik zöldséget hogyan érdemes kiültetni, másrészt az is, magról szaporítsuk-e vagy palántaként neveljük!

Mielőtt nekiállunk a vetésnek, mindenképpen olvassuk el a tasakon leírtakat, és aszerint álljunk neki. Általánosságban elmondható, hogy a vetőmagról történő termesztés azoknál a növényeknél nem szerencsés, amelyeknek hosszú a növekedési idejük – olvashatjuk a HelloVidék korábbi cikkében. Amiket májusban biztosan vethetünk magról: hónapos retek, spenót, sárgarépa, petrezselyem, borsó, rebarbara, mángold, cékla (május eleje), bab (május elejétől július elejéig) és a salátafélék.

Bár magról szinte bármilyen zöldség termeszthető, a lassabban növekedőket azért mindenképpen érdemes palántaként elindítani. Ha magunk nem bíbelődtünk a palántázással, vásároljunk és ültessük ki még májusban: a káposztaféléket, a paradicsomot, a paprikát, karfiolt, brokkolit, a dinnyét és a padlizsánt.

5. Védekezzünk a kártevők és gomba ellen

Májusban jelenik meg a legtöbb kártevő, ezért a növényvédelemre is érdemes nagyobb hangsúlyt fektetnünk. Általában elmondhatjuk, hogy a legjobb védekezés itt is a megelőzés. Erre alkalmazzuk a már jól bevált módszereinket, ha már vannak korábban sikeresen alkalmazott praktikáink. Néhány dologra kell figyelnünk, hogy jó eséllyel megelőzzük a kártevők elszaporodását.

  • Válasszunk ellenálló növényfajtákat
  • Tartsuk tisztán a konyhakertet: szellős ültetés, összezsúfolás elkerülése, lehullott levelek, elszáradt növényi részek eltávolítása
  • Ugyanaz a faj lehetőség szerint három évnél hamarabb ne kerüljön ugyanarra a helyre.
  • Használjunk vegyszermentes permetleveket
  • Ültessünk segítő, védő növényeket

A vegyszermentes védekezés egyik módja, ha olyan növényeket ültetünk egymás mellé, amik megvédik egymást. A fokhagyma, a torma, a csalán, a zsurló például elriasztja a csigát, a gombát; míg a zeller a hernyókat; a menta, a snidling a hangyákat; a körömvirág pedig megannyi kártevőt. Sokan az erjesztett csalánlé erejében bíznak, ami nemcsak a tetveket űzi el, de az atkát, a hangyát és a káposztalepkét is. A krumplibogarak a diófa leveléből készült permetet nem szeretik, míg a zsurlópermet a gombák ellensége.

Virágzás után permetezzük a gyümölcsfákat!

Ahogy lehullanak a szirmok, el kell végezni a permetezést, hogy megvédjük a fákat és a termésüket a kártevőktől és különféle betegségektől. Fontos, hogy a permetlé egyenletesen borítsa a növény minden részét – a levelek fonákját se hagyjuk ki!

6. Ügyeljünk az öntözésre

Májusban szárazabb időszakok is előfordulhatnak, amikor kiemelten kell ügyelnünk a megfelelő, rendszeres öntözésre. Erre az éjszaka vagy a kora reggeli órák a legalkalmasabbak, mert ekkor párologtatnak a növények a legkevesebbet. A szárazabb időszakokon kívül fel kell készülnünk a nagyobb esőzésekre is, amik kedveznek a gombás megbetegedéseknek. Ezek ellen kiválóan védekezhetünk kertészetekben kapható speciális bio-növénykondicionálóval.

7. Egynyári növények ültetése

A kora tavaszi hagymások, például a tulipánok lassan elhervadnak. A kókadozó, szirmot hullató virágokat szabadítsuk meg a száraz részektől. Eljött az ideje az egynyári növények elültetésének. Aki akár a kertbe, akár a balkonra ültetne időjárásálló, egynyári virágokat, itt tájékozódhat.

8. Tápláljuk a talajt

A tavasz a legjobb időszak arra, hogy tápláljuk a földet, amibe veteményezünk. Ez hoz majd gazdag termést. A növényeknek számára is elengedhetetlen, hogy mindig hozzájussanak a szükséges tápanyagokhoz. Kertünkben általában erre a célra az öntözésen kívül különböző tápoldatokat, műtrágyákat, humuszt használunk, ám sok esetben a minőségi műtrágyák, mesterséges, bolti tápanyagok vásárlása nem éppen olcsó mulatság. Ebben a cikkünkben írtunk 5 olyan konyhai hulladékról, ami a kertben igazi kincs, és rengeteg pénzt spórolhatsz meg vele!

9. Figyeljünk a fűszerkertre

Ilyenkor érdemes fűszereket szárítanunk! A betakarításhoz a legjobb időpont az, amikor kinyílnak a hajtásokon az első virágok, mert ekkor a leggazdagabb a fűszernövény illatanyagban, illóolajban. Vágjuk le a hajtásokat, rendezzük kötegbe, és szárítsuk meg árnyékos, jól szellőző helyen.

10. Vigyük ki a teraszra a szobanövényeinket

Ilyenkor már nem kell számítani fagyokra, nem lesz olyan hideg idő, ami ártana a növényeidnek. Ha van erkélyed vagy teraszod, érdemes kipakolni a szobanövényeket. Amit mindenképp szem előtt kell tartani, az az, hogy árnyékos, félárnyékos helyre helyezzük csak őket, mivel a legtöbb szobanövény nem viseli jól a tűző napot. Nyári szezonban kéthetente érdemes tápoldatozni őket, valamint a kint hagyott növények locsolásáról sem szabad megfeledkezni. Itt részletesen olvashatsz a szobanövények kiköltöztetésének a hasznos praktikáiról.

+1 Májusi szüret

Már virágzik a bodza, érik a májusi cseresznye, lassan megkezdhetjük a szüretet. Ha a bodzát nem a saját kertünkből szedjük, hanem erdők, rétek széléről, olyan bokrokat válasszunk, amelyek távol esnek a forgalomtól. Készülhet bodzaszörp, limonádé, szárítva gyógytea a termésből, de a bodzavirág konyhai alapanyag is lehet. A cseresznyét a szüret után a lehető leghamarabb vigyük hűvös helyre, mert gyorsan megromlik.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

május

kerti munkák

feladatlista

kiskert