Ezek a legfontosabb kerti munkák májusban: itt a 10 +1 pontos feladatlista

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek a legfontosabb kerti munkák májusban: itt a 10 +1 pontos feladatlista

Májusi eső aranyat ér, tartja a mondás. Az aszályos tél és kora tavasz után el is kél az eső a mezőgazdaságban, de a kiskertjeinkben is. Ilyenkor az idő is meleg már, és az előrejelzések szerint hajnali fagytól sem kell tartanunk. Beindul az igazi élet a kertben. Mutatjuk a legfontosabb májusi teendőket.

1. Fűnyírás és gyepszellőztetés

Az eső elősegíti a pázsit sűrűsödését és erősödését, nem véletlenül a leggyakoribb májusi kerti munka a fűnyírás, amit a legtöbben már áprilisban elkezdünk. A megfelelően elvégzett fűnyírás egészségesebbé teszi a füvet, ritkítja a gyomokat, sőt, trágyázza a pázsit talaját, amennyiben szétterítve a gyepen hagyjuk. Ez utóbbi módszerről egyelőre megoszlanak a vélemények, egyesek szerint nem szellőzik így kellően a gyep, mások éppen az így létrejött biodiverzitást méltatják.

Ha kétszikű gyomirtást alkalmazunk, megakadályozhatjuk, hogy a cickafark, a gyermekláncfű, a tyúkhúr és társaik nélkül újra szép legyen a pázsit. Gyepszellőztetéssel és trágyázással újra dús lesz a fű: a szellőztetés dúsítja és oxigénhez juttatja a gyökérzetet, a trágyázással a tápanyagok utánpótlását biztosítjuk.

2. Eljött a metszés ideje

Ha még nem vágtad vissza a kertedben növekvő cserjék, bokrok ágait, akkor ez az utolsó lehetőség, amikor még megteheted. Fontos, hogy ezt a lépést ne felejtsük el, mivel a növények így tudnak a fejlődni - ebben az időszakban növekednek a leggyorsabban. Ide tartoznak például a rózsák is - ha nem metsszük meg őket, azt "hiszik" vége a szezonnak és nem borulnak virágba, nem növesztenek új hajtásokat, vagy legalábbis csak nagyon keveset. Ezzel szemben, ha visszavágjuk az ágakat, felpezsdül a növényünk és azon "dolgozik" majd, hogy minél több új levelet és ágat hozzon. Az sem mindegy, hogyan látunk hozzá ehhez a fontos feladathoz: itt írtunk róla.

3. Telepítsünk sövényt, gondozzuk a bokrokat, dézsás növényeket

Egy gondozott, örökzöld sövény nemcsak széppé varázsolja a kertet, hanem megvéd a zajtól és a portól is, és búvóhelyet biztosít az énekesmadaraknak. A sövény ültetése, illetve már meglévő sövény esetén az első sövénynyírás is esedékes ilyenkor.

4. Ültessünk, palántázzunk

Mielőtt azonban nekiállnánk a kerti munkálatoknak, érdemes jó előre eltervezzük, mikor mivel népesítjük be a veteményesünket. Jó tudni, melyik zöldséget hogyan érdemes kiültetni, másrészt az is, magról szaporítsuk-e vagy palántaként neveljük!

Mielőtt nekiállunk a vetésnek, mindenképpen olvassuk el a tasakon leírtakat, és aszerint álljunk neki. Általánosságban elmondható, hogy a vetőmagról történő termesztés azoknál a növényeknél nem szerencsés, amelyeknek hosszú a növekedési idejük – olvashatjuk a HelloVidék korábbi cikkében. Amiket májusban biztosan vethetünk magról: hónapos retek, spenót, sárgarépa, petrezselyem, borsó, rebarbara, mángold, cékla (május eleje), bab (május elejétől július elejéig) és a salátafélék.

Bár magról szinte bármilyen zöldség termeszthető, a lassabban növekedőket azért mindenképpen érdemes palántaként elindítani. Ha magunk nem bíbelődtünk a palántázással, vásároljunk és ültessük ki még májusban: a káposztaféléket, a paradicsomot, a paprikát, karfiolt, brokkolit, a dinnyét és a padlizsánt.

5. Védekezzünk a kártevők és gomba ellen

Májusban jelenik meg a legtöbb kártevő, ezért a növényvédelemre is érdemes nagyobb hangsúlyt fektetnünk. Általában elmondhatjuk, hogy a legjobb védekezés itt is a megelőzés. Erre alkalmazzuk a már jól bevált módszereinket, ha már vannak korábban sikeresen alkalmazott praktikáink. Néhány dologra kell figyelnünk, hogy jó eséllyel megelőzzük a kártevők elszaporodását.

  • Válasszunk ellenálló növényfajtákat
  • Tartsuk tisztán a konyhakertet: szellős ültetés, összezsúfolás elkerülése, lehullott levelek, elszáradt növényi részek eltávolítása
  • Ugyanaz a faj lehetőség szerint három évnél hamarabb ne kerüljön ugyanarra a helyre.
  • Használjunk vegyszermentes permetleveket
  • Ültessünk segítő, védő növényeket

A vegyszermentes védekezés egyik módja, ha olyan növényeket ültetünk egymás mellé, amik megvédik egymást. A fokhagyma, a torma, a csalán, a zsurló például elriasztja a csigát, a gombát; míg a zeller a hernyókat; a menta, a snidling a hangyákat; a körömvirág pedig megannyi kártevőt. Sokan az erjesztett csalánlé erejében bíznak, ami nemcsak a tetveket űzi el, de az atkát, a hangyát és a káposztalepkét is. A krumplibogarak a diófa leveléből készült permetet nem szeretik, míg a zsurlópermet a gombák ellensége.

Virágzás után permetezzük a gyümölcsfákat!

Ahogy lehullanak a szirmok, el kell végezni a permetezést, hogy megvédjük a fákat és a termésüket a kártevőktől és különféle betegségektől. Fontos, hogy a permetlé egyenletesen borítsa a növény minden részét – a levelek fonákját se hagyjuk ki!

6. Ügyeljünk az öntözésre

Májusban szárazabb időszakok is előfordulhatnak, amikor kiemelten kell ügyelnünk a megfelelő, rendszeres öntözésre. Erre az éjszaka vagy a kora reggeli órák a legalkalmasabbak, mert ekkor párologtatnak a növények a legkevesebbet. A szárazabb időszakokon kívül fel kell készülnünk a nagyobb esőzésekre is, amik kedveznek a gombás megbetegedéseknek. Ezek ellen kiválóan védekezhetünk kertészetekben kapható speciális bio-növénykondicionálóval.

7. Egynyári növények ültetése

A kora tavaszi hagymások, például a tulipánok lassan elhervadnak. A kókadozó, szirmot hullató virágokat szabadítsuk meg a száraz részektől. Eljött az ideje az egynyári növények elültetésének. Aki akár a kertbe, akár a balkonra ültetne időjárásálló, egynyári virágokat, itt tájékozódhat.

8. Tápláljuk a talajt

A tavasz a legjobb időszak arra, hogy tápláljuk a földet, amibe veteményezünk. Ez hoz majd gazdag termést. A növényeknek számára is elengedhetetlen, hogy mindig hozzájussanak a szükséges tápanyagokhoz. Kertünkben általában erre a célra az öntözésen kívül különböző tápoldatokat, műtrágyákat, humuszt használunk, ám sok esetben a minőségi műtrágyák, mesterséges, bolti tápanyagok vásárlása nem éppen olcsó mulatság. Ebben a cikkünkben írtunk 5 olyan konyhai hulladékról, ami a kertben igazi kincs, és rengeteg pénzt spórolhatsz meg vele!

9. Figyeljünk a fűszerkertre

Ilyenkor érdemes fűszereket szárítanunk! A betakarításhoz a legjobb időpont az, amikor kinyílnak a hajtásokon az első virágok, mert ekkor a leggazdagabb a fűszernövény illatanyagban, illóolajban. Vágjuk le a hajtásokat, rendezzük kötegbe, és szárítsuk meg árnyékos, jól szellőző helyen.

10. Vigyük ki a teraszra a szobanövényeinket

Ilyenkor már nem kell számítani fagyokra, nem lesz olyan hideg idő, ami ártana a növényeidnek. Ha van erkélyed vagy teraszod, érdemes kipakolni a szobanövényeket. Amit mindenképp szem előtt kell tartani, az az, hogy árnyékos, félárnyékos helyre helyezzük csak őket, mivel a legtöbb szobanövény nem viseli jól a tűző napot. Nyári szezonban kéthetente érdemes tápoldatozni őket, valamint a kint hagyott növények locsolásáról sem szabad megfeledkezni. Itt részletesen olvashatsz a szobanövények kiköltöztetésének a hasznos praktikáiról.

+1 Májusi szüret

Már virágzik a bodza, érik a májusi cseresznye, lassan megkezdhetjük a szüretet. Ha a bodzát nem a saját kertünkből szedjük, hanem erdők, rétek széléről, olyan bokrokat válasszunk, amelyek távol esnek a forgalomtól. Készülhet bodzaszörp, limonádé, szárítva gyógytea a termésből, de a bodzavirág konyhai alapanyag is lehet. A cseresznyét a szüret után a lehető leghamarabb vigyük hűvös helyre, mert gyorsan megromlik.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

május

kerti munkák

feladatlista

kiskert