Fillérekből úszhatod meg a Valentin-napot: itt szerezheted be legolcsóbban az ünnepi virágokat

HelloVidék   
  Megosztom
Fillérekből úszhatod meg a Valentin-napot: itt szerezheted be legolcsóbban az ünnepi virágokat

A virágüzletek készülnek a hétfői Valentin-napra, forgalmuk ilyenkor megduplázódik. Viszont az ünnep közeledtével több szakember is arra hívja fel a figyelmet, hogy jobban megéri magyar termelésű virágot vagy friss vegyes tavaszi csokrot vásárolni, mint egy szál drága import rózsát. Ennek mentén most annak jártunk utána, mennyiért kínálják az ünnep legfelkapottabb virágait a legnagyobb áruházak.

Mit vásárol ilyenkor a legtöbb magyar?

Az utóbbi években divatba jött a nárcisz és a jácint, ugyanakkor (az ilyenkor még külföldről behozott) vörös rózsa mellett egyre több fogy a piros, pink és bordó színűből

– derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének korábbi körképéből.

Valentin-napkor hagyományosan a vásárlók 80 százaléka vörös rózsát vesz. Ilyenkor, február közepén a rózsakeresletet nagy mértékben import áruból tudják kielégíteni a kereskedők. Az utóbbi években viszont egyre jobban divatba jöttek a tavaszi hagymások (nárcisz, jácint).

Illetve a rózsa ugyanebbe a színkörbe tartozó, más-más színvariánsait – a bordót, a pirosat, a lilát és a pinket – is sokan veszik. A kék, fekete rózsa, az extrémebb színek nem jellemzőek ilyenkor, ahogy a cserepes növények ajándékozása, illetve a szegfű sem. Sokan választanak a virág mellé különféle kiegészítőket, a virágboltosok tapasztalata szerint a betűzős fa szívecskék, a szép masnik és a szívben végződő tűk fogynak a legjobban.

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a nemzetközi piacon a várható nagy kereslet miatt Valentin-nap előtt másfél-két héttel rendre jelentősen megugrik a rózsa nagykereskedelmi ára. Ez az árnövekmény pedig a virágüzletekben is mindig tapasztalható.

Mire számíthatunk a boltokban?

Ahogy azt minden körképünk esetében, úgy most is megnéztük a legnagyobb áruházak kínálatát: milyen virágot és mennyiért adnak így az ünnep előtt. Ennek alapján azt láthatjuk, hogy

  • a Tesco akciós újságjában sok cserepes virágot találunk: a lepkeorchidea például 2499 Ft/db áron kapható, a flamingóvirág 1999 Ft/db, a kála 2799 Ft/db, a gerbera 1299 Ft/db, a krókusz csupán 349 Ft/db, illeve a kankalin is kedvező áron, 429 Ft/db áron vehető meg.
  • A Spar akciós lapjában is találunk cserepes virágokat: a lepkeorchidea itt 2299 Ft/db, a bromélia pedig 1699 Ft/db áron kapható. Ha szálas virágban gondolkodunk, akkor vörös rózsát itt 799 Ft/szál áron vehetünk.
  • Az INTERSPAR akciós kínálatában cserepes virágok közül vehetünk lepkeorchideát 2299 Ft/db áron vehetünk, broméliát 1699 Ft/db, cikláment 1199 Ft/db, begóniát 1799 Ft/db, jácintot pedig 1599 Ft/db áron vehetünk. Valentin-napi rózsa csokrot itt 2799 forintért vehetünk, de szálas formában is vehetünk rózsát, 799 Ft/db áron.
  • A Lidl akciós kínálata alapján az üzeleteikben vehetünk cserepes virágokat: a cserepes rózsa 999Ft/db, a pillangóorchidea 3999 Ft/db, a primula 699 Ft/db, a kála 2999 Ft/db, a korallvirág 1199 Ft/db, jácint 399 Ft/db, de többféle virágból is választhatunk mini cserepes változatot 949 Ft/db áron. De csokrot is vehetünk, rózsát és tulipánt is, 999 Ft/csokor áron.
  • Az Auchanban is vehetünk különlegesebb cserepes virágokat, primulát 499 Ft/db áron, különböző hagymás virágokat 699 Ft/db áron, harangvirágot 2190 Ft/db áron, begóniát 2990 Ft/db áron, flamingóvirágot 3490 Ft/db áron.
  • Az ALDI is készül cserepes növényekkel, de csokrokkal is. A rózsacsokor ára 1099 Ft, a tulipán ára 1199 Ft, a vegyes virágcsokor 1499-3999 Ft között mozog. A cserepes primula 649 Ft, a fokföldi ibolya 1299 Ft, a tulipán 449 Ft.

Mivel a legnagyobb áruházak is ugyan úgy készülnek az ünnepre, ahogy a virágboltok, így érdemes körülnézni ezekben az üzletekben is. Mivel a legtöbb bolt időszakos akciót is hirdet, könnyen belefuthatunk nagyobb leárazásokba is. Éppen ezért, ajánlott körbenézni, hogy ne verjük magunkat hatalmas költségekbe a virágvásárlás miatt. Hiszen a legtöbb család esetében nagyon nem mindegy, hogy 199 forintért vagy több ezer forintért vásárolhatnak meglepetés virágot szerettüknek Valentin-napra.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

valentin-nap

virág

virágvásárlás

bálint nap

áruház

üzletláncok

vásárlás

tulipán

jácint

rózsa

krókusz

orchidea

harangvirág

kála

korallvirág

nárcisz