Fillérekből te is megtermelheted ezt a szuperélelmiszert: így lehet saját chiamagod

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Fillérekből te is megtermelheted ezt a szuperélelmiszert: így lehet saját chiamagod

Tudtad, hogy az aztékzsálya, más néven chia nem csak mikrotápanyagban gazdag magja miatt értékes, hanem roppantul látványos, nagytermetű dísznövény is, amit imádnak a pillangók?! Mi magunk, saját kertünkben is bátran kísérletezhetünk vele!

A chia (más néven aztékzsálya) a menta és az árvacsalán rokona, amelynek magja az elmúlt években a világ egyik legdivatosabb élelmiszerévé nőtte ki magát. Nem is csoda, hiszen a diétázók keresve se találhatnának ennél vonzóbb elemózsiát: kevés kalóriát tartalmaz, viszont annál nagyobb teltségérzetet okoz. Magas mikrotápanyag-tartalmának köszönhetően hatékonyan képes feltölteni a szervezetünk vitaminraktárait. Bármibe - hangsúlyozzuk, hogy mértékkel - belekeverhető, zabkásába, salátára szórva szuper kiegészítő, de még gyümölcsös pudingot is főzhetünk belőle. Hihetetlen tápértékéhez enyhe íz társul, így számos fogyókúrás ételben jól működik, viszont nagyon nem mindegy, mennyit fogyasztunk belőle!

Támogatja a csontok egészségét

A chiamag gazdag foszforban és magnéziumban is, ez a két ásványi anyag pedig nélkülözhetetlen a csontok egészségéhez. Egy evőkanálnyi 122 mg foszfort és 47 mg magnéziumot tartalmaz. Egy néhány évvel ezelőtti kutatás során megállapították, hogy azoknál, akik gondoskodtak a megfelelő foszforbevitelről, 45%-kal kisebb eséllyel jelentkezett csontritkulás, mint azoknál, akik kevés foszfort vittek be a szervezetükbe.

Vigyázat: csak így fogyaszd, hogy ne betegítsen meg

A chiamag a legtöbb maghoz hasonlóan lassan felszívódó szénhidrát, tele rosttal, vitaminnal és a szervezet számára hasznos ásványi anyagokkal is. Túlzott fogyasztása azonban emésztőrendszeri problémákat okozhat.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság állásfoglalásaiban azt is megemlíti, hogy nem zárható ki az chiamag esetleges allergizáló hatása sem. Előfordultak ugyanis olyan esetek, amikor a fogyasztásakor keresztallergiás reakció lépett fel a szezámmagra, illetve a mustárra érzékenyeknél.

Az chia magja az Európai Unióban úgynevezett új élelmiszernek minősül. Forgalmazását szigorú és speciális engedélyezési folyamat előzi meg, forgalmazásának és üzleti célú felhasználásának is szigorú feltételei vannak. Ezek egyike, hogy az aztékzsályamag önmagában kizárólag előre csomagolt formában értékesíthető, kimérve nem árusítható. Az aztékzsályamagot tartalmazó termék jelölésén fel kell tüntetni, hogy a napi bevitel legfeljebb 15 gramm lehet. A termékeken szerepelnie kell továbbá az „aztékzsályamag (Salvia hispanica)” feliratnak, illetve összetevőként is e néven kell feltüntetni a felhasznált anyagok csökkenő mennyiségi sorrendjében.

Összetevőként jelenleg az azték zsálya magja csak a következő termékekbe tehető: pékárukba, reggeli gabonapelyhekbe, valamint gyümölcs-, csonthéjas- és magkeverékekbe legfeljebb 10%-nyi mennyiségben, továbbá a magot törve vagy őrölve gyümölcslevekhez és gyümölcsital-keverékekhez legfeljebb 15 g/450 ml mennyiségben. Csak ilyeneket vásároljunk, megbízható formában.

Amennyire divatos, annyira nem olcsó élelmiszer

Mivel napi szinten viszonylag keveset szabad csak fogyasztani belőle, egy zacskó chia elég sokáig kitarthat. Amennyire divatosnak és reformnak számít ez az élelmiszer, annyira meg is kérik az árát. Egy biztos, nem éppen az olcsó élelmiszerek közé tartozik, átszámolna, online webáruházak kínálatát nézve: 4000-5000 forint körül kínálják kilóját. Persze egy kiló azért jó sokáig kitart!

Árak - online webáruházakban:

  • Naturmind chia mag - 200 g - biobolt: 890 Ft
  • Trigramm chia mag 200 g - mamavita: 900 Ft
  • Natur Tanya Chia mag 200 g - mamavita: 1052 Ft
  • BiOrganik Bio chia mag, fekete 200 g: 1150 Ft
  • Éden prémium chia mag 200 g - vital-max: 1329 Ft

Tudtátok, hogy az aztékzsálya pillangócsalogató dísznövény?

Azt azonban már kevesebben tudják, hogy az aztékzsálya nem csak magja miatt értékes, hanem roppantul látványos, nagytermetű dísznövény. Mi magunk is bátran kísérletezhetünk vele, hiszen hamar meghálálja: nyáron dekoratív kék, lila vagy fehér színű virágaival díszít, amik még és pillangócsalogatók is.

Saját magunk még nem kísérleteztünk vele, de a szakemberek azt tanácsolják, hogy fényigényes, napos, világos fekvésbe ültessük. Számoljunk azzal, hogy bokros, erőteljes növekedés jellemzi, hagyjunk számára elegendő helyet az ágyásba, ha cserépben neveljünk, szintén ügyeljünk erre! Talajok közül a lazább szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, jól megmunkált talajokat kedveli leginkább. Jól tolerálja a nagy melegeket és a szárazságot is, betegségekre és kártevőkre sem kimondottan érzékeny.

Rendszeres öntözést csak a palánták, fiatal növények igényelnek, később elég csak alkalmanként öntözni.

Salvia hispanica flowers, known as Chia, a healthy food plant with purple flowers from the mint family, Lamiaceae growing in garden
Salvia hispanica, azaz chia virága

Hogyan lehet saját chiamagunk?

Chia mag palántákat a piacon most még hiába keresünk, de magvetéssel palántákat nevelhetünk belőle. Az aztékzsálya magját beltérben márciusban és áprilisban, szabadföldbe április-májusban vethetjük el.

A szakemberek tanácsa szerint az apró magoknak nem kell mélyre ültetni, finoman megmunkált földbe, gyommentes területre célszerű kézzel vagy gereblyével elszórni. A magok ültetése után naponta öntözzük, és körülbelül egy hét után kicsíráznak. Cserépben nevelés esetén, amikor palánta nagyságúra fejlődnek a növények kiültethetjük őket eredeti helyükre. Öntözésen és gyomláláson kívül másra nincs szüksége. Akkor kezdhetjük a betakarítást, amikor a virágokról a virágszirmok lehullottak, de még nem kezdtek kihullani a magok. Ha jól megszáradtak a virágok fejei begyűjtjük és morzsolással kiszedjük a magokat, melyeket száraz helyen jól zárható tasakban vagy üvegben tárolhatunk.

Csíráztathatjuk is!

A chiamagból az év bármelyik hónapjában remek mikrozöldet is nevelhetünk, ugyanis a növény bármilyen része is szabadon fogyasztható! A csíráztatásról és a mikrozöldekről a HelloVidék itt írt! A chia csírái savanykás ízt kölcsönöznek a fogásoknak. Nyersen, felaprózva érdemes felhasználni őket levesekben, salátákban, vagy bármilyen más ételben, ízlés szerint.

  • Tipp: online webáruházban 800-900 forintos áron vehetsz már spéci bio chiamagot csíráztatáshoz.

A chiamagok csíráztatásához áztass be egy tiszta terrakotta tányért vízbe néhány percig, majd szórj el néhány chia magot a felületén. Helyezd a tányért egy nagyobb tálkába, és önts alá egy kis vizet, hogy a terrakotta nedves maradjon. Enyhén fújd le egy kis vízpermettel a magokat de ne nedvesítsd be őket túlságosan, különben zseléssé válnak. Takard le a tálat műanyaggal vagy egy tányérral és helyezd sötét helyre. A magvak 4-7 napon belül kicsíráznak majd. A csírákat ez után vidd egy napos helyre, hogy mikrozöldekké nőhessék ki magukat.

@growithjessie Sprinkle chia seeds on a plate, grow kitchen sprouts. Sprinkle chia seeds on soil, harvest the seeds!? #howtowithjessie #learnfromme #gardening101 ♬ Blackbird - Acoustic Guitar Revival

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

chia mag

chiamag

azték zsálya

élelmiszer

kert

diéta

egészség