Országszerte 18 százalékkal nőttek az ingatlanárak tavalyhoz képest

HelloVidék   
  Megosztom
Országszerte 18 százalékkal nőttek az ingatlanárak tavalyhoz képest

Továbbra is felívelő szakaszban van a magyar lakáspiac. Egy felmérés szerint az árnövekedési lista élén áll Komárom-Esztergom megye 20 százaléknál is nagyobb drágulással – írja a Kemma.hu

Kevesebb lakás van, mint amennyit keresnek, ezért magasak még mindig az ingatlanárak Tatabányán is. A magyar lakáspiac a 2012-13-as mélyponttól indulva, minden fő mutatóját tekintve továbbra is látványosan felívelő szakaszban van. Az ország különböző területein a tavalyinál valamivel kiegyenlítettebben mutatkozik meg az árnövekedés. Rövid távon a kereslet stabilnak mondható – áll egy friss elemzésben.

Országos szinten eddig tizennyolc százalékkal nőtt az ingatlanok átlagára a tavalyi, hasonló időszakhoz képest. Idén a budapesti drágulás az egy évvel korábbi tizenöt százalékról húsz százalékra gyorsult, nagyjából ezt a mozgást követik a megyei jogú városok is – nyilatkozta Molnár Zsuzsanna, az Inköz Zrt. ügyvezetője.

A kereslet-kínálat aránya eltér a családi házas, a társasházi lakások és lakóparkok övezeteiben. Alapvetően mindenhol a kereslet emelkedése a legjellemzőbb, a lakások esetében ez kiugróan magas, és nincs arányban a kínálat a kereslettel. Nagy valószínűséggel ezért érzékelhető nagyobb ugrás az árakban is.

Tatabányán továbbra is a legtöbben lakóparki lakásokat és sorház jellegű, új építésű ingatlanokat keresnek elsősorban a népszerű CSOK, valamint a banki fizetési kondíciók miatt. Családi házakat pedig legtöbben a megyeközpontban és Tatán vennének. Kedvelik a viszonylag jó állapotú, kisebb, lehetőleg egyszintes családi házakat is huszonöt-huszonyolcmillió forintig. Ezután a legkeresettebbek a hatvanmillió feletti exkluzívabb, igényesebb, újszerűbb házak. Ez valószínűleg összefügg az építési telkek csekély számával, valamint az építőipari szakemberek hiányával.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

ingatlan

lakás