Kígyók lepték el a vidéki házat: így gyűjtötte össze őket a szakember

HelloVidék   
  Megosztom
Kígyók lepték el a vidéki házat: így gyűjtötte össze őket a szakember

A napokban csörgött a telefonja Both Zoltánnak, aki egyedüliként veszélyeshüllő-befogással foglalkozik Magyarországon. Egy ijedt női hang annyit közölt, hogy ellepték a házát a csúszómászók. A konyha- és hűtőszekrény alól másztak elő a csúszómászók. Közel 30 siklót gyűjtöttek össze a vásárosbéci kis vályogházból.

Rettegett, irtózott a nő a kígyóktól, siklóktól. Megbeszéltem vele egy időpontot, amikor el tudtam utazni hozzá. Több mint 300 kilométert kocsiztam Vásárosbécre

- mondta el a lapnak Both Zoltán, aki elmesélte, hogy a vályogház, ahová riasztották az erdő szélén állt. Amikor a helyszínre érkezett, már akkor gondolta, hogy siklókról lehet szó, mivel a ház körül és bent is rengeteg levedlett siklóbőrt talált. Arra gondolt, hogy egy egyik sikló a nyáron bekúszott a házba, és lerakta tojásait, amelyekből augusztus végén, szeptember elején bújhattak ki a kis hüllők. A siklók első vedlése már megtörténhetett, hiszen erről tanúskodott a sok-sok siklóbőr.

Ennyi siklóval még nem találkoztam pályám során. A hűtőszekrény és a konyhaszekrény mögött 15-16-ot fogtam be, és mint megtudtam, egy nappal a megérkezésem előtt közel ugyanennyit sepregettek ki a házból. A háziasszony a befogás után annyit közölt, soha nem várt még így férfit, mint engem. Tegyük hozzá, irtózott a csúszómászóktól, így érthető volt, hogy várta a segítséget

- mesélte a szakember, aki az eset után a befogott példányokat egy erdős területen szabadon engedte a hüllőbefogó, hogy azok felkészülhessenek a téli pihenésre. Azt viszont fontosnak tartotta kiemelni, hogy nem kell félni a siklóktól, mert emberre ártalmatlanok. A siklók védettek hazánkban, az erdei sikló eszmei értéke például 50 ezer forint.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kígyó

sikló

vásárosbéc

falu

község