Kígyók lepték el a vidéki házat: így gyűjtötte össze őket a szakember

HelloVidék   
  Megosztom
Kígyók lepték el a vidéki házat: így gyűjtötte össze őket a szakember

A napokban csörgött a telefonja Both Zoltánnak, aki egyedüliként veszélyeshüllő-befogással foglalkozik Magyarországon. Egy ijedt női hang annyit közölt, hogy ellepték a házát a csúszómászók. A konyha- és hűtőszekrény alól másztak elő a csúszómászók. Közel 30 siklót gyűjtöttek össze a vásárosbéci kis vályogházból.

Rettegett, irtózott a nő a kígyóktól, siklóktól. Megbeszéltem vele egy időpontot, amikor el tudtam utazni hozzá. Több mint 300 kilométert kocsiztam Vásárosbécre

- mondta el a lapnak Both Zoltán, aki elmesélte, hogy a vályogház, ahová riasztották az erdő szélén állt. Amikor a helyszínre érkezett, már akkor gondolta, hogy siklókról lehet szó, mivel a ház körül és bent is rengeteg levedlett siklóbőrt talált. Arra gondolt, hogy egy egyik sikló a nyáron bekúszott a házba, és lerakta tojásait, amelyekből augusztus végén, szeptember elején bújhattak ki a kis hüllők. A siklók első vedlése már megtörténhetett, hiszen erről tanúskodott a sok-sok siklóbőr.

Ennyi siklóval még nem találkoztam pályám során. A hűtőszekrény és a konyhaszekrény mögött 15-16-ot fogtam be, és mint megtudtam, egy nappal a megérkezésem előtt közel ugyanennyit sepregettek ki a házból. A háziasszony a befogás után annyit közölt, soha nem várt még így férfit, mint engem. Tegyük hozzá, irtózott a csúszómászóktól, így érthető volt, hogy várta a segítséget

- mesélte a szakember, aki az eset után a befogott példányokat egy erdős területen szabadon engedte a hüllőbefogó, hogy azok felkészülhessenek a téli pihenésre. Azt viszont fontosnak tartotta kiemelni, hogy nem kell félni a siklóktól, mert emberre ártalmatlanok. A siklók védettek hazánkban, az erdei sikló eszmei értéke például 50 ezer forint.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kígyó

sikló

vásárosbéc

falu

község