Fertőzés veszély: eltitkolt kór a magyar szociális otthonban

HelloVidék   
  Megosztom
Fertőzés veszély: eltitkolt kór a magyar szociális otthonban

Múlt nyár óta fertőz az antibiotikumnak is ellenálló MRSA a bázakerettyei pszichiátriai betegeket gondozó Aranyág otthonban. A lakosság semmit nem tudott a helyi intézményben fennálló problémáról - írja a Népszava.

A lap értesülései szerint a szociális intézmény nem értesített senkit a veszélyhelyzetről egészen a múlt héten tartott helyi közmeghallgatásig, ahol Varga István háziorvos tájékoztatta a lakosságot az otthonban először tavaly felbukkant betegségről.

Az MRSA-fertőzést a rezisztens baktériumok közé tartozó Staphylococcus aureus okozza. Kezdetben kisméretű, vöröses, pattanásra emlékeztető képződménnyek jelennek meg a bőrön. A baktérium ezután gyorsan a bőr mélyebb rétegeibe terjedve fájdalmas tályogokkal járhat és akár a szervekre is átterjedhet. A fertőzések legtöbb esetben kórházi kezelés, illetve ápolási otthoni ellátás során alakul ki, súlyos esetben akár halálos is lehet.

Varga István a közmeghallgatáson készült leirat szerint elismerte a korábban felbukkant fertőzéses eseteket, majd a januárban ismét megjelent rühességgel társult megbetegedést. Hangsúlyozta, hogy ezt követően a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának segítségét kérte és egy fertőtlenítés után, a probléma úgy tűnt ezzel megoldódott.

Idén augusztusban ismét tömeges megbetegedések jelentek meg az otthonban, amit antibiotikum-kúrával próbáltak megfékezni, ám a szeptemberi rövid sikert követően egy az eddiginél drasztikusabb mértékű fertőzés bukkant fel novemberben. Az orvos december 2-án egészségügyi vészhelyzetet rendelt el.

Megbetegedések, akár hasonló mértékű fertőzések előfordulhatnak időszakosan olyan intézményekben, ahol szociális, fekvőbeteg ellátás folyik, de nagy probléma, hogy a lakosság erről egy év alatt egyszer sem értesült.

Kiderült, hogy az SZGYF zalai főigazgatósága is csak pár hete kapott információt a fertőzésről: az ügyben vizsgálatot indítottak.

A lap helyi információi alapján jelenleg 20-25 gondozott szenved a betegségtől és többük állapota kifejezetten súlyos.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hellovidek

kór

szociális otthon

fertőzés

fertőzésveszély

titok