Fertőzés veszély: eltitkolt kór a magyar szociális otthonban

HelloVidék   
  Megosztom
Fertőzés veszély: eltitkolt kór a magyar szociális otthonban

Múlt nyár óta fertőz az antibiotikumnak is ellenálló MRSA a bázakerettyei pszichiátriai betegeket gondozó Aranyág otthonban. A lakosság semmit nem tudott a helyi intézményben fennálló problémáról - írja a Népszava.

A lap értesülései szerint a szociális intézmény nem értesített senkit a veszélyhelyzetről egészen a múlt héten tartott helyi közmeghallgatásig, ahol Varga István háziorvos tájékoztatta a lakosságot az otthonban először tavaly felbukkant betegségről.

Az MRSA-fertőzést a rezisztens baktériumok közé tartozó Staphylococcus aureus okozza. Kezdetben kisméretű, vöröses, pattanásra emlékeztető képződménnyek jelennek meg a bőrön. A baktérium ezután gyorsan a bőr mélyebb rétegeibe terjedve fájdalmas tályogokkal járhat és akár a szervekre is átterjedhet. A fertőzések legtöbb esetben kórházi kezelés, illetve ápolási otthoni ellátás során alakul ki, súlyos esetben akár halálos is lehet.

Varga István a közmeghallgatáson készült leirat szerint elismerte a korábban felbukkant fertőzéses eseteket, majd a januárban ismét megjelent rühességgel társult megbetegedést. Hangsúlyozta, hogy ezt követően a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának segítségét kérte és egy fertőtlenítés után, a probléma úgy tűnt ezzel megoldódott.

Idén augusztusban ismét tömeges megbetegedések jelentek meg az otthonban, amit antibiotikum-kúrával próbáltak megfékezni, ám a szeptemberi rövid sikert követően egy az eddiginél drasztikusabb mértékű fertőzés bukkant fel novemberben. Az orvos december 2-án egészségügyi vészhelyzetet rendelt el.

Megbetegedések, akár hasonló mértékű fertőzések előfordulhatnak időszakosan olyan intézményekben, ahol szociális, fekvőbeteg ellátás folyik, de nagy probléma, hogy a lakosság erről egy év alatt egyszer sem értesült.

Kiderült, hogy az SZGYF zalai főigazgatósága is csak pár hete kapott információt a fertőzésről: az ügyben vizsgálatot indítottak.

A lap helyi információi alapján jelenleg 20-25 gondozott szenved a betegségtől és többük állapota kifejezetten súlyos.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hellovidek

kór

szociális otthon

fertőzés

fertőzésveszély

titok