Nyomasztó helyzetben a vidéki óvodák: nyugdíjasok dolgoznak a fiatalok helyett

HelloVidék   
  Megosztom
Nyomasztó helyzetben a vidéki óvodák: nyugdíjasok dolgoznak a fiatalok helyett

Van, ahol évek óta nem találnak szakembert. Egy nógrádi óvodavezető szerint a fiataloknak nem vonzó a pedagóguspálya, inkább olyan szakmát tanulnak, amivel több pénzt tudnak keresni. A kezdeti lelkesedés hamar elmúlik: sokakat a gyerekek szeretete visz rá, hogy ezt a pályát válassza, később azonban sokan meggondolják magukat.

Egyre nehezebb a vidéki óvodák helyzete, ugyanis nincs elég diplomás óvónő, sőt, van olyan település, ahol évek óta nem találnak szakembert. Sok helyen lakással, közlekedési támogatással, viszonylag magas fizetéssel csábítják az óvónőket a kis településekre, ám úgy tűnik, ez nem feltétlenül eredményes.

A nógrádszakáli óvodát például 2 éve újították fel, mégsem találnak diplomás óvónőket az üres helyekre. Most nyugdíjasokat alkalmaznak, csak így tudják fogadni a kicsiket, számol be az ATV híradója.

Kovács Bernadett óvodavezető szerint a fiataloknak nem vonzó a pedagóguspálya, inkább olyan szakmát tanulnak, amivel több pénzt tudnak keresni. Azt nyilatkozta:

Egy idősebb óvodapedagógus, Havasiné Földi Zsuzsanna úgy látja, a kezdeti lelkesedés hamar elmúlik. Sokakat a gyerekek szeretete visz rá, hogy ezt a pályát válassza, később azonban sokan meggondolják magukat.

A riportban megszólaló szülők ahol csak tudnak, az óvónők mellé állnak, mert szeretnék, hogy biztosan fennmaradjon a település óvodája.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

óvoda

óvodapedagógus

munkaerőhiány