Itt a válasz: kiderült, miért hordanak mázsányi köveket a Balatonba

HelloVidék   
  Megosztom
Itt a válasz: kiderült, miért hordanak mázsányi köveket a Balatonba

A halaknak alakítanak ki mesterséges ívóhelyeket. A Balatonban található köves akadókon a tapasztalatok szerint a süllő, a kősüllő, a balin, a vágó durbincs és több keszegféle is ívik, az ő szaporodásukat segítik elő az új ívási felületek. Az ikrából kikelő ivadék számára pedig búvóhelyet jelentenek a kövek között lévő rések.

Nagy építkezés zajlik a Tihanyi-félsziget nyugati oldalán, a Sajkodi sorként ismert sétaút előtt. Nagy uszályokról markolóval követ pakolnak a Balatonba. Mint kiderült, mintegy 10 ezer köbméter kőből mesterséges zátonyokat, “akadókat” építenek ívóhelynek a halaknak, számol be a Balatontipp.hu.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője, Horváth László rendőr ezredes azt nyilatkozta a témában: a vízi munkavégzést Budapest Főváros Kormányhivatal Közlekedési Főosztálya engedélyezte. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság már ellenőrizte a vízi munkavégzés jogszabályi kritériumainak teljesülését, és jogsértést nem fedett fel.

A munkálatok kivitelezője a Balatoni Hajózási Zrt.

A Tihanyi-félsziget körül több helyszínen folynak a halak mesterséges ívóhelyeinek telepítésével kapcsolatos vízi munkák. A projekt a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program keretében, a Magyar Országos Horgász Szövetség, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a Szent István Egyetem hármas konzorciumában zajlik.

Ezen fajok szaporodását segítik elő az új ívási felületek, továbbá az ikrából kikelő ivadék számára búvóhelyet jelentenek a kövek között lévő rések.

Az akadók élőhelyet biztosítanak alacsonyrendű táplálékszervezeteknek, emellett vándorkagylóval sűrűn belepettek, így ideális táplálkozó helyül szolgálnak a pontynak, és több keszegfélének is. Összességében elmondható, hogy a Balaton egyéb, homogén aljzatú medréhez képest az akadók nagyban emelik a biodiverzitást, szerepük – balatoni léptékkel mérve – a tengeri korallzátonyokhoz hasonlítható

– fejtette ki Nagy Gábor horgászati ágazatvezető. Az ívási időszakban időszakosan kíméleti területet jelölhetünk ki az akadóknál, de ezen kívül a horgászati lehetőségek változatlanok lesznek.

A projekt során 8 db víz alatti kövezés jön létre, melyek mérete 800 és 1600 m2 közötti. Egy-egy akadóhoz 1000-1300 m3 térfogatú vízépítési terméskövet használnak fel. A MAHOP által nyújtott támogatás a 8 önálló projekt 491,5 millió forintos összes beruházási értékének 50%-át finanszírozza, a másik 50%-ot a konzorciumi tagok saját hozzájárulása fedezi. A hajósoknak kiadott hirdetmény szerint május 31-éig tart az akadók építése.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

halászat