Sorra fagynak szét a vízórák: mutatjuk, hogyan kerülheted el a százezres bajt

HelloVidék   
  Megosztom
Sorra fagynak szét a vízórák: mutatjuk, hogyan kerülheted el a százezres bajt

Télen, hidegben bosszantó és legalább annyira költséges problémát jelent a vízvezetékek, csövek fagyása. Ha eljegesednek és adott esetben szétrepednek, időzített bombaként ketyegnek a ház körül. Hogyan lehet egyáltalán észre venni a jelenséget? Mit lehet ellene tenni, hogy megtörténjen? És akkor, ha már pácban vagyunk miatta? Összeszedtük a legpraktikusabb tudnivalókat és gyakorlati javaslatokat.

A fagyott vízcsövek komoly problémát jelentenek, ha igazán hidegre fordul az idő. Ha a víz megfagy bennük, könnyen szét is feszítheti őket. A nyomás, ami ilyenkor keletkezik, elég ahhoz, hogy széttörje, hiszen a csőben egy idő után nem lesz több hely a megnövekedett térfogatnak. Egy ilyen törött, megrepedt cső időzített bombaként ketyeg a házban és környékén: amíg a víz fagyott állapotban van, nem tud szivárogni, viszont ha jön egy kis enyhülés, minden eláraszt a megolvadt folyadék. A fagy miatt szétrepedt csővel nem jó viccelni:

A Fővárosi Vízművek a honlapján hívja fel a figyelmet a faggyal kapcsolatos veszélyekre, hiszen az elmúlt hetekben nem egyszer csúszott tartósan fagypont alá a hőmérő higanyszála az országban. A hosszan tartó hideg komoly károkat okozhat a talajban vagy a fűtetlen pincékben lévő vízmérőkben, sőt a falakon belüli vízvezeték-hálózatban is. Érdemes idejében megtennünk a szükséges óvintézkedéseket, hogy elkerüljük a hideg hatására bekövetkező mérő-meghibásodás helyreállításának és/vagy a vízelfolyás miatti magasabb vízdíjszámla költségeit, tanácsolják. A Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. tájékoztatása szerint a leggyakoribb elfagyás a kiskerteknél, használaton kívüli ingatlanoknál és hétvégi házaknál tapasztalható. Az elfagyott szerkezetek cseréje akár 20.000 Ft, vagy azt meghaladó összeg is lehet.

A szabályozás szerint Magyarországon a felhasználóknak kell gondoskodniuk a vízmérők és a csövek védelméről, habár a bekötési vízmérő a víziközmű-szolgáltató tulajdona. Lakótelepi házak esetén a vízóra fagy elleni védelme a lakóközösség feladata. Hasonlóan szigorú szabályok vonatkoznak a vízóraaknák rendben tartására is. A minap az RTL Klub Híradója számolt be arról, hogy például Pécsen sokan egyáltalán nem rendeltetésszerűen használják: többek között krumplit tárolnak benne vagy dísznövényeiket teleltetik át, de az sem ritka, hogy szemetet szórnak bele.

A Haon.hu cikke is arra figyelmeztet, hogy a hideg időszakban érdemes időnként meggyőződni, hogy nem történt fagykár a telkünkön. Ha esetleg nem végeztünk el mindent a valódi tél beállta előtt, ajánlatos pótolni, hátha még megelőzhetjük a nagyobb bajt. Érdemes átnézni a tetőt, a falakat, az ereszt, a kerítést, a járdát, az ajtókat, az ablakokat és a vízvezetéket. A cikkben idézett szakértő szerint a hideg évszakban legtöbbször betonkárokhoz, falazatpótláshoz, szigetelések kijavításához kér segítséget a lakosság. Ezeknek a hibáknak az a jellegzetessége, hogy csak akkor derül rájuk fény, amikor már fizikai nyomot hagynak maguk után.

Mi a helyzet a vízcsövekkel?

Azok a csövek vannak kitéve leginkább a fagy veszélyeinek, amik

  • kültéri falon,
  • mosdókagyló, mosogató alatti szekrényben (különösen a kültéri falhoz közel),
  • fűtetlen beltéri helyiségben vagy alagsorban, pincében,
  • kültéri, kerti tömlőkhöz csatlakoztatott csapokhoz közel vannak.

Ha a vízcső már megfagyott, de még nem tört szét, minél hamarabb ki kellene olvasztani, hogy az igazán nagy bajt megelőzzük. A következőkben összegyűjtöttünk néhány technikát, aminek segítségével ezt megtehetjük, attól függően, hol található a probléma forrása. Fontos, hogy nyílt lángot semmiképp ne használjunk a művelethez! Tűzveszélyes, és roncsolhatja is a csövet, írja a The Spruce.

Hogyan állapítsuk meg a vízcső fagyását?

Ha a csapon megpróbáljuk engedni a vizet, de semmi nem jön, vagy épp csak csöpög, valószínűleg a jég blokkolja valamelyik részét. Ekkor minél hamarabb cselekedni kell, például a következő akcióterv szerint:

  • Zárjuk el a vizet lokálisan a csaptelepnél vagy a ház központi vízellátó szelepénél!
  • Nyissuk meg a csapot, akkor is, ha nem tudjuk, hol van pontosan az akadály!
  • Próbáljuk végigkövetni, hol halad át hideg területeken, például külső falon vagy fűtetlen helyiségben! Keressük meg azokat a részeit, amik el lehetnek jegesedve - lehet, hogy egy-egy helyen kissé meg is van vastagodva vagy repedezve.

Hogyan melegítsünk fel falban futó vízcsövet?

Ha megtaláltuk a fagyott, de még nem törött csövet, ám azt adott esetben a fal vagy a mennyezet takarja, három dolgot teteünk:

  1. Tekerjük fel a fűtést és várjunk. Ha arra gyanakszunk, hogy az érintett cső a konyhai mosogató vagy egy mosdó alatt, egy kis szekrény takarásában fut, nyissuk ki az ajtaját, hogy a hő könnyen eljusson a falhoz.
  2. Vágjuk ki a fal vagy a mennyezet azon részét, amin át hozzáférhetünk a cső fagyott részéhez, majd kezdjük el melegíteni.
  3. Használjunk infralámpát, hogy felmelegítsük a falnak azt a részét, ami mögött ott sejtjük a fagyott csövet. Az infralámpa azért jobb, mint az általában használatos hőlámpák, mert a fénye anélkül hatol át a levegőn, hogy melegítené, így több direkt, koncentrált hőenergiát lehet vele közvetíteni. Ráadásul így kevesebb esély van arra, hogy veszélyesen túlmelegszik a falfelület (például ha tapéta van rajta).

A szabadon lévő fagyott cső kiolvasztása

Ha az eljegesedett cső jól látható és hozzáférhető helyen van, jóval könnyebb a dolgunk. Bármelyik módszerrel is élünk, mindenképp úgy melegítsük, hogy a csapteleptől a fagyos rész felé haladunk. Ez megakadályozza, hogy a víz kiömöljön belőle, amikor felenged.

Hajszárítóval

Rendszerint ez a legkönnyebb és legbiztonságosabb mód. Ha a vízcső közel van a falhoz, tegyünk egy lapos tepsit mögé, hogy a hősugárzás a hátoldalát is érje.

Hőlámpával

Használhatunk infra- vagy izzós lámpát. Ha a cső közel van a falhoz, vessük be a tepsit, ugyanúgy, mint a hajszárítózásnál.

Hordozható fűtőtesttel

Egy kicsi, mégis nagy energiával működő fűtőtest nagyszerűen működik, ha a fagyott cső a mosogató vagy mosdó alatti szekrénykében van. Irányítsuk az eljegesedett részre.

Elektromos csőmelegítővel

Annyi a dolgunk vele, hogy körbetekerjük a csövön, és áram alá helyezzük, hőjét termosztáttal tudjuk szabályozni. Arra is jó, hogy megelőzés jelleggel védje a csöveket a hidegtől a kritikus területeken. Rajtuk is hagyhatjuk, elég akkor bekapcsolni, ha szükséges.

Fontos a megelőzés

Több intézkedést is tehetünk, hogy megakadályozzuk a csövek elfagyását vagy a probléma kiújulását.

  • Hagyjuk csöpögni, hajszélvékonyan csordogálni a csapot a nap vagy az éjszaka leghidegebb szakában! Ha folyamatosan áramlik a víz, a csövek nem hűlnek le fagypont alá, ezzel megvédhetjük őket a fagyástól. Senki nem szereti pazarolni a vizet, de ez a megoldás talán még mindig jobb, mint a széttört csövek okozta kárt megfizetni.
  • Ha szekrény takarja, nyissuk ki az ajtaját, hogy a helyiség meleg levegője elérje!
  • Tekerjük be a problémás csövet elektromos melegítővel, és kapcsoljuk be, ha különösen hidegre fordul az idő!
  • Szigetelhetjük is, például habbal. Különösen azokat, amik fűtetlen helyiségeken futnak keresztül. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a szigetelés csak lassítja a hő áramlását, nem védi meg a csövet a fagytól, ha a körülötte lévő levegő elég hideg hozzá.
  • Melegítsük permanensen a fűtetlen helyiséget, akár csak annyira, hogy ne legyen fagypont körüli! Ehhez ne használjunk hordozható fűtőtesteket, amiknek a működtetése állandó felügyeletet igényel.
  • Távolítsuk el a kerti csap tömlőit (locsolóvezetékeit), amik a kültéri csaptelepekhez vannak csatlakoztatva! Ha a csaptelep nem fagyálló, zárjuk el a vizet és ürítsük le a cső és a csap külső részét.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

vízcső fagyás