Eltűnnek az árkokból a szeméthalmok: felszámolják az illegális hulladéklerakókat

MTI   
  Megosztom
Eltűnnek az árkokból a szeméthalmok: felszámolják az illegális hulladéklerakókat

Nyáron megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását az országban. Megtisztítják az utak melletti árkokat, a vasútvonalak környékét, összegyűjtik az erdők, települések szélére hordott szeméthalmokat is.

Július 1-jétől megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását a klíma- és természetvédelmi akcióterv első pontjaként. Az utak melletti árkokat, a vasútvonalak környékét is kötelező lesz megtisztítani, összegyűjtik az erdők, szántóföldek, települések szélére kihordott hulladékkupacokat is

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára szerint ahhoz, hogy Magyarország tisztább, rendezettebb ország képét mutassa, fel kell számolni az illegális hulladéklerakatokat és meg kell szüntetni az újratermelődésüket.

Fontos megvizsgálni, hogy melyik szabályokat kell módosítani ahhoz, hogy a hulladék illegális elhelyezése ellen még határozottabban és eredményesebben lehessen fellépni. Az új hulladékgazdálkodási hatóság feladata az lesz, hogy a jogszabályoknak érvényt szerezzen, amihez minden jogkört megkap, ami eredményes működéséhez szükséges.

Vizsgálják a büntetési tételek szigorításának lehetőségét is. Jelenleg is tilos szemetelni, illegális hulladékot lerakni, így ha kiderül, ki a tettes, a hulladékot az ő költségére kell elszállítani. Van azonban felelőssége az ingatlan tulajdonosának, kezelőjének és az önkormányzatoknak is.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

illegális hulladéklerakó

hulladék

szemét